ФОП може безоплатно отримати довідку про наявність/відсутність заборгованості

  • 1050

ФОП може безоплатно отримати довідку про наявність/відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску в контролюючих органах

 Фото без опису

В п. 1 частини 1 ст. 6 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) має право безоплатно отримувати від контролюючих органів та ПФ в межах їх компетенції інформацію, необхідну для виконання обов’язків, які має виконувати платник згідно з Законом № 2464, а також для підтвердження надходження до ПФ сплачених платником сум єдиного внеску. Платник може звернутися до контролюючого органу за основним місцем обліку з заявою щодо отримання довідки про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску.

ПФ відповідно до покладених на нього завдань формує та веде реєстр застрахованих осіб Державного реєстру, здійснює заходи щодо надання інформації з Держреєстру відповідно до п. 1 частини 1 ст. 12 прим. 1 Закону № 2464. На кожну застраховану особу заводиться персональна облікова картка (ч. 3 ст. 20 Закону № 2464). При цьому, пунктом 4 частини 1 ст. 14 прим. 1 Закону № 2464 визначено, що ПФ та його територіальні органи зобов’язані надавати безоплатно на вимогу застрахованих осіб інформацію, що міститься на їх персональних облікових картках у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру.

Отже, ФОП може безоплатно отримати довідку про наявність/відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску в контролюючих органах, а в органах ПФ – довідку про інформацію, що міститься у її персональній обліковій картці в реєстрі застрахованих осіб Держреєстру. Довідка видається безоплатно на підставі поданої заяви платника.