Профілактика інфекційних захворювань, що передаються водним шляхом

  • 385

Теплий період року  - найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Підвищений ризик­ захворіти кишковими інфекці­ями в  теплий період року поясню­ється тим, що при високій температурі навколишнього середовища збудники кишкових інфекцій добре зберігаються та активно розмножу­ються у воді та  харчових продуктах.

Посилюється вживання води, що приводить на фоні недоброякісного водопостачання населення  до активізації водного фактору - люди починають господарську діяльність на дачах, організовують пікніки, відпочинок на природі, де немає умов для  дотримання правил особистої гігієни, купаються  в водоймах, вживають продукти, які не піддаються термічній обробці (овочі, фрукти, салати, напої).  Більшою мірою схильні до зараження відкриті водойми.

Існує безліч  захворювань, що передаються водним шляхом, це насамперед гострі кишкові інфекції, такі як ротавірусний гастроентероколіт, дизентерія, черевний тиф, парати­ф, холера, вірусний гепатит А, лептоспіроз та інші.

Зараження відбувається, як пра­­вило, при вживанні води та  харчових продуктів, в яких знаходяться хвороботворні мікроорганізми або через забруднені руки. Проходячи через травний канал, в окремих його ділянках збудники розмножуються і з фекаліями виводяться із орга­нізму. В такий спосіб вони потрапляють в об’єкти природного се­редовища.

Ознаки захворювання: підвищення температури тіла, діарея, блювання, біль в животі.

Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централі­зованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;
  • для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями та відповідно облаштованими пляжами, не ковтайте воду;
  • якщо ви зібрались відпочити на природі, майте з собою запас води бутильованої або охолодженої кип’яченої. Не вживайте воду із невідомих або сумнівних джерел, не використовуйте її для приготування їжі, миття рук та посуду;
  • не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
  • розливне молоко, куплене на базарі, перед вживанням обов’язково кип’ятіть, а сир вживайте  у вигляді запіканок, сирників, вареників тощо.
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити  питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково потрібно обдати окропом;
  • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки з милом перед їжею і після відвідин громадського транспорту, туалетів;
  • у разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.