До уваги отримувачів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям!

  • 1628

Фото без опису

До уваги отримувачів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям!

Урядом 21.04.2021 р. прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 397 “Деякі питання сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей”, яка набере чинності з 01.01.2022 р. та якою затверджено Порядок надання допомоги надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї.

 

Вищезазначеним Порядком передбачається надання одноразової безвідсоткової поворотної фінансової допомоги непрацюючій працездатній особі з числа членів малозабезпеченої сім’ї у розмірі не більше 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня поточного року, в якому приймається рішення про її надання. Така фінансова допомога надаватиметься для закупівлі обладнання та матеріалів для організації власного бізнесу.

 

Для отримання зазначеної допомоги непрацююча працездатна особа зі складу малозабезпеченої сім’ї, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність та зареєстрована як безробітна, звертається до центру зайнятості з наступними документами:

- заявою про надання фінансової допомоги;

- довідкою для надання фізичним особам відомостей про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством. Така довідка не подається, якщо центром зайнятості за наявності технічної можливості відомості про особу отримано шляхом інформаційної взаємодії з єдиною інформаційною системою МВС;

- бізнес-планом.

 

Між центром зайнятості та особою, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність (за наявності в неї статусу суб’єкта підприємницької діяльності) укладається угода про надання особі, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність, фінансової допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї терміном на три роки.

 

Після закінчення терміну дії такої угоди вищезгадана допомога має бути повернута однією сумою протягом 30 календарних днів.

 

Малозабезпеченим сім'ям даватимуть гроші на відкриття бізнесу: нова програма

21 квітня Уряд затвердив Порядок надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім'ї, її розмір та умови повернення.

Про це повідомляють  у Мінсоцполітики.

Головним механізмом стимулювання громадян до повернення на ринок праці є надання безвідсоткової поворотної одноразової допомоги, яка надаватиметься непрацюючим працездатним особам - членам малозабезпечених сімей для закупівлі обладнання та матеріалів для організації власного бізнесу.

Розмір допомоги становитиме 15 розмірів мінімальної заробітної плати (до 1 грудня 2021 року - 90 тис. грн), встановленої законом на 1 січня календарного року, у якому приймається рішення про її надання.

Передувала рішенню Уряду успішна реалізація пілотного проекту „Рука допомоги”, який впроваджувався Міністерством соціальної політики України за підтримки Світового банку у 2017 - 2019 рр. у Харківській, Львівській та Полтавській областях та окремих об'єднаних територіальних громадах Житомирської, Донецької, Чернігівської областей.

Під час пілотного проекту підприємцями стали 237 малозабезпечених безробітних та вимушених переселенців. За три роки лише 19 з них припинили підприємницьку діяльність, що становить всього 8%.

Сфери діяльності учасників проекту - найрізноманітніші: від автосервісу до виготовлення меблів, одягу і взуття, від виробництва продуктів харчування до лісного господарства і виконання висотних робіт. А середній місячний дохід становив від 25 до 150 тис. гривень.