Пожежа в селищі Андріївка

  • 823

Фото без опису

За інформацією ГУ ДСНС України в Харківській області 9 вересня в екосистемах Харківщини зафіксовано 17 пожеж. Горіли сухостої, сухе гілля, поодинокі сухі дерева, очерет та сміття.

Наймасштабніша з пожеж була за межами смт Андріївка, Ізюмського району. На відкритій території горіла суха трава та сміття на площі 4,5 га. Основними причинами виникнення пожеж в екосистемах залишаються: неконтрольоване випалювання сухої трави, очерету, ділянок зі степовою, іншою природною рослинністю, а також необережне поводження з вогнем громадян під час відпочинку й проведення сільськогосподарських робіт на власних присадибних ділянках. Це, у свою чергу, стає причиною розповсюдження полум'я на лісові насадження, торфовища, а також на житлові будинки та господарські будівлі людей. Унаслідок цього завдаються значні матеріальні та екологічні збитки.            

Під час гасіння пожежі по вул.Новоселівка пожежні помітили нове місце займання. Те, як місцевий чоловік здійснював підпал сухої рослинності за межами Андріївського кладовища, помітив староста Андріївського старостинського округу Сергій Григоренко та заступник начальника Балаклійської місцевої пожежної охорони Валентин Дуб. На зауваження чоловік не реагував. Староста відразу ж повідомив в ДСНС і поліцію, зафіксувавши порушення на телефон.

Рятувальники ще раз підкреслюють, що спалювання сухої трави, чагарників, сміття та іншої рослинності заборонено. В результаті пожеж вогнем знищується не лише суха рослинність, а й насіння, коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть грунтоутворюючі організми  і бактерії, які допомагають рослинам засвоювати корисні речовини. Вогняна стихія поглинає на своєму шляху все живе. Гинуть рослини, комахи, молодняк звірів і птахів. Донецька селищна рада нагадує, що відповідно до ст.77-1 КУпАП, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у  парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що  забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев'ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

Інформацію надав відділ з питань надзвичайних ситуацій,  

військового обліку, мобілізаційної роботи