Не рубай ялинку!

  • 994

Шановні  мешканці громади!

   Напередодні Новорічних свят великою проблемою стає масове неконтрольоване вирубування дерев. Попри намагання державної лісової охорони та правоохоронними органами контролювати ситуацію,  є багато браконьєрів, що вирубують молоді ялинки, відпилюють верхівки живих ялин (після чого дерева не можуть дати повноцінне потомство) та валять великі дерева, щоб відпиляти верхівку.

   Інформуємо, що державна екологічна інспекція посилила контроль за реалізацією ялинок в новорічний період. Мінімальна сума штрафу за незаконне зрубування новорічних дерев в залежності від їх діаметра — 520 гривень.

   Також порушникам може загрожувати кримінальна відповідальність за статтею 246 ККУ. Статтею визначено, що вирубка, перевезення, зберігання або збут дерев, що заподіяли істотну шкоду, караються штрафом від тисячі до тисячі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 25,5 тис. гривень) або арештом на строк до шести місяців, обмеженням волі до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

   Саме з метою виявлення подібних фактів напередодні новорічних та різдвяних свят інспектори з благоустрою Донецької селищної ради  спільно з правоохоронними органами будуть проводимо рейди. Винних у несанкціонованому вирубуванні та продажу новорічних красунь буде притягнуто до відповідальності згідно чинного законодавства.

   Перевірити походження новорічної ялинки можна за допомогою мобільного додатку "Yalynka.info" або на сайті ДЕРЖАВНОГО АГЕНТСТВА ЛІСОВИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ https://open.ukrforest.com. На кожному дереві повинні бути індивідуальний номер і штрих код. Після введення номера або сканування штрих-коду з'явиться інформація про ялинку. Якщо вона відсутня, це означає, що ялинку продають нелегально.

   Ми закликаємо всіх небайдужих до природи громадян, тих,  хто здатний думати про майбутнє, як дітей, внуків, так само природи наших країв, не рубати та не встановлювати живих ялинок! 

   У разі виявлення незаконних дій, прохання повідомляти за тел. 050-015-53-88 (приймальня Донецького селищного голови).