104-та річниця бою під Крутами

  • 1107

Фото без опису

Бій під Крутами

         Вже протягом 100 років справжнім символом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну є бій під Крутами. Ця подія є епізодом радянсько-української війни, яка розпочалася наприкінці грудня 1917р.

Коротко згадаємо хронологію подій. Після проголошення Української Радянської Республіки з Росії в напрямку Києва почали надходити більшовицькі війська, які на своєму шляху грабували українські міста і села.

         У цей час в Києві розпочалося спрямоване проти Української Центральної Ради повстання на заводі «Арсенал», тому збройні сили УНР були перекинуті на придушення антиукраїнського виступу.

           Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 р. біля залізничної станції Крути ( між Бахачем та Ніжином). Українські сили нараховували близько 600 осіб та складалися зі старшин та курсантів старших курсів 1-ої Київської військової школи ім. Б. Хмельницького та вже мали бойовий досвід, набутий на фронтах під час Першої світової війни (саме вони зіграли основну роль в бою); близько 130 осіб першої сотні Студентського куреня та були озброєні 16 кулеметами та залізничною платформою з гарматою. Також до них приєдналися добровольці з Вільного козацтва.

                Більшовицькі сили в свою чергу нараховували близько 3 тис. солдатів та балтійських матросів. Втрати українців, за різними даними, склали від 80 до 100 загиблих, а втрати більшовиків – не менше 300 осіб. Закінчився бій організованим відступом українських частин на потязі.

         Підводячи підсумок, можна зазначити, що поєдинок під Крутами став успішною оборонною операцією, завдяки якій вдалось затримати наступ переважаючих сил ворога на декілька днів і підписати за цей час Брестський мирний договір з країнами Четвертного союзу. Це означало визнання Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.

         Мужність та відвага учасників тих подій зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників. І сьогодні, наші земляки сміливо відстоюють Незалежність та Соборність України, як і крутянці понад 100 років тому.

         Отож, бій під Крутами посідає чільне місце в національній історичній пам’яті та свідчить про те, що державність без армії неможлива, тому подальша розбудова і зміцнення Збройних Сил України є запорукою незалежності нашої країни.