Онлайн-нарада щодо заходів з профілактики отруєння бджіл

  • 5501

        17 лютого 2022 року Донецькою селищною радою, Міністерством аграрної політики та продовольства України в приміщенні селищної ради була проведена онлайн-нарада щодо заходів з профілактики отруєння бджіл.

    На нараді йшлося про відповідальність органів місцевого самоврядування, сільгоспвиробників та бджолярів щодо дотримання законодавства про застосування засобів захисту рослин, необхідність завчасного повідомлення про заплановане застосування засобів захисту рослин, про основні причини отруєння бджіл, заходи щодо профілактики та механізми установлення факту отруєння бджіл.

  Було запропоновано для попередження отруєння бджіл, бджолярам та фермерам користуватися сервісом сповіщення для бджолярів Grand Expert.
 Фото без опису

    Організація «Гранд Експерт» представила ресурс www.grand.expert, завдяки якому пасічники зможуть оперативно отримувати інформацію щодо обробки полів пестицидами, щоб вжити заходів і уникнути контактів бджіл з отруйними речовинами. Мета проекту - сприяти зменшенню шкідливого впливу хімічних речовин, які використовуються людьми в процесі захисту рослин на навколишнє середовище, на людей, тварин, рослини, продукти тваринництва та рослинництва.

         Проект створений за ініціативою українських бджолярів і є безкоштовним ресурсом, на якому аграрії указують де, коли і чим буде проведена обробка полів ЗЗР. Сервіс «Гранд Експерт» зазначає, що власники розташованих у 10-кілометровій зоні від місця обробки пасік отримують СМС-повідомлення з інформацією про використання ЗЗР.

Тепер пасічники можуть скористатися безкоштовним сервісом сповіщення Grand Expert та дізнатися про майбутні обробки агрохімікатами. Сповіщення приходить на мобільний телефон бджоляра, що зазначив місцезнаходження своєї пасіки у відповідному районі, який співпадає з місцем проведення агрохімічних обробок. Таким чином, цей сервіс встановлює між бджолярем та агровиробниками відповідальні взаємовідносини, які засновані на відкритості та своєчасному попередженню. Адже так само як пасічник може не знати про проведення обробки через недбалість фермера, що не сповістив місцевий орган самоврядування, так і свідомий аграрій може не здогадуватись, що десь у лісосмузі причаїлася незареєстрована пасіка, що "кочує", господар якої не навідувався до місцевої сільради.