Будьте обережні! Пийте чисту воду !

  • 208

Фото без опису

Пийте чисту воду !

 

Балаклійське відділення Ізюмської філії ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проаналізувавши узагальнені результати лабораторних досліджень якості питної води з децентралізованих джерел водопостачання Ізюмського району, а саме в Балаклійській, Донецькій та Савинській ОТГ (громадські та індивідуальні колодязі) встановило, що вода з цих джерел в більшості випадків не відповідає санітарним вимогам по бактеріологічним (70%) та санітарно-хімічним показникам (57%), в тому числі по вмісту нітратів.

Невідповідність питної води санітарно-мікробіологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання, як вірусний гепатит А,  дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води, серед них і водно-нітратна метгемоглобінемія.

В останні роки спостерігається зростання  забруднення ґрунтових вод нітратами, які широко використовуються сільськогосподарськими підприємствами. Вживання води з підвищеним вмістом нітратів небезпечне для здоров'я людини.

            Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.

Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю.

Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо перших трьох років життя, пов’язаний, насамперед, із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7-8% випадків закінчується смертю.

Для попередження захворювань та отруєнь, пов’язаних з вживанням недоброякісної питної води  необхідно:

  • не вживати питну воду з колодязів і свердловин вміст нітратів в яких, перевищує нормативні показники. Для приготування їжі та питних потреб дітей до 3-х років бажано  використовувати бутильовану  воду;
  • дотримуватись гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів;
  • відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити з подальшою дезінфекцією та проведенням лабораторного контролю якості питної води;
  • з обережністю та дотриманням відповідних норм застосовувати в сільському господарстві  мінеральні та органічні добрива.                    

Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману!

Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність!

Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних потреб: мити посуд, прати білизну, проводити прибирання в приміщеннях, тощо.

При перших ознаках отруєння негайно звертайтеся за медичною допомогою.

Перевірити якість колодязної води можна в акредитованих на ці види досліджень лабораторіях.