Заборонено відвідування лісів на території громади!

  • 244

Фото без опису

Щорічно лісові пожежі завдають непоправного збитку природі і державі. Найбільша кількість пожеж, як правило, припадає на весняно-літній період. За декілька годин неконтрольована пожежа може знищити цілі лісові масиви, які росли десятками років. Великої шкоди пожежі завдають фауні – гинуть птахи, звірі.

Донецька селищна рада нагадує: продовжує діяти заборона відвідування лісів – як пішки, так і за допомогою транспортних засобів, зокрема і велосипедів.

Упродовж пожежонебезпечного періоду (і особливо в умовах воєнного стану!!!) громадянам, підприємствам, установам та організаціям (незалежно від виду їх діяльності, форм власності) суворо забороняється:

• розведення багать у лісі;

• заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;

• палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки;

• випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду та сільськогосподарського призначення, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу та сільськогосподарських угідь;

• звалювати та спалювати у лісових насадженнях, поблизу сільськогосподарських угідь та торфовищ сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

Пам’ятайте, що природні екосистеми створюються десятиліттями, а знищуються в одну мить. Попередити пожежу набагато простіше, ніж загасити!

Нагадуємо, що 03 березня 2022 року ВР внесла зміни до КК України, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема це стосується паліїв сухої трави. Відповідальність за злочини, передбачені ст. 113 “Диверсія”, караються від 15 років до довічного ув’язнення. Треба завжди пам’ятати, що необережне поводження з вогнем може призвести до найбільшої серед бід – ПОЖЕЖІ! Окрім цього, згідно ст. 77 КУпАП встановлена відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки в лісах. Наприклад, відповідальність за цією нормою наступатиме тоді, коли людина, незважаючи на встановлені обмеження у зв’язку з дією пожежонебезпечного періоду, пішла до лісу і розвела багаття.

За скоєння такого адміністративного правопорушення передбачено штраф у розмірі від 1 530 до 4 250 грн і для посадових осіб у розмірі від 4 250 до 15 300 грн.

Працівники державної лісової охорони мають право здійснювати рейди у лісових масивах та складати протоколи за вчинення адміністративних правопорушень, що належать до сфери охорони, захисту та використання лісів.

Крім того, працівники державної лісової охорони мають право зупиняти на території лісового фонду транспортні засоби та проводити огляд таких автомобілів.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ:

Якщо Вами було помічено виникнення пожежі в лісі або на торфовищі чи іншому об’єкті природних екосистем, найголовніше – не панікувати! Необхідно негайно повідомити про це за номером 101.