Інформація для суб’єктів господарювання Донецької селищної територіальної громади сфери торгівлі, послуг та громадського харчування! 

  • 128

Фото без опису

Інформація для суб’єктів господарювання Донецької селищної територіальної громади сфери торгівлі, послуг та громадського харчування! 

 

Інформуємо Вас про те, що згідно  Закону України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» від 1 січня 2023 року почала діяти загальна заборона на використання всіх пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг, а саме :

  • надтонких пластикових пакетів (товщина стінок менше 15 мікрометрів – 0,015 міліметра);

  • тонких пластикових пакетів (пакети із стінками завтовшки від 15 до 50 мікрометрів);

  • оксорозкладних пластикових пакетів (матеріал для виготовлення складається з поліетилену та спеціальних добавок, які пришвидшують розкладання під дією кисню та ультрафіолету).

Звертаємо увагу, що пластикові пакети, що не відповідають встановленим вимогам, підлягають вилученню з обігу. Альтернативою їм повинні стати паперові, поліпропіленові або біорозкладні пластикові пакети, що розкладаються за участю мікроорганізмів на елементи природного походження та мають відповідне маркування.

За порушення норм та розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг карається штрафом у розмірі від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, за повторне порушення протягом трьох років вчинення такого самого правопорушення – у розмірі від однієї 1000 до 2000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Відповідальність за нерозповсюдження надтонких пакетів несуть продавці і власники торгових точок. Якщо покупець прийде зі своїм пакетом, то пакування у нього не накладає відповідальності на магазин. А от якщо продавець запакує товар у не біорозкладний пакет – йому загрожує покарання.

Громадяни матимуть право ініціювати позапланові перевірки, зателефонувавши на гарячу лінію ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області - (057) 725-19-00  чи написавши електронного листа - gudpss@kh-consumer.gov.ua.