Механізм отримання компенсації від держави за пошкоджене майно

  • 180

Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України ухвалено порядок надання державної допомоги на ремонт пошкодженого житла.

Донецька селищна рада повідомляє, що громадяни України, нерухоме майно яких пошкоджено внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України мають право на отримання компенсації від держави, відповідно до Закону України № 2923-IX від 23.02.2023 року «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України».

Для отримання такої компенсації необхідно:

Обов’язково подати заяву про надання компенсації за пошкоджений об’єкт нерухомого майна в електронній формі – на Єдиному державному вебпорталі електронних послуг «Дія». https://diia.gov.ua/services/poshkodzhene-majno ( або в мобільному застосунку  «Дія»). Громадянам, які раніше реєстрували пошкодження через «Дію», повторно подавати заяву не потрібно. При заповненні електронної заявки необхідно вказати дані про об’єкт, що було пошкоджено (у разі, якщо інформація про ваш об’єкт зберігається в Державному реєстрі речових прав, її може бути завантажено автоматично). В іншому разі внесіть інформацію про об’єкт самостійно - фото та опис пошкоджень.

 

         Власники пошкодженого житла, які не мають можливості подати повідомлення в електронній формі можуть звернутись до ЦНАПу Балаклійської міської ради за адресою: м. Балаклія, площа Ростовцева,1 або до будь-якого іншого Центру надання адміністративних послуг, а також через нотаріуса. При собі мати:

 - реєстраційний номер облікової картки платника податків та паспорт,
- фото пошкоджень, якщо є,
- електронна пошта (на неї надійде номер повідомлення про пошкоджене майно).

 

          Згодом буде створено спеціальну комісію, яка оцінить збитки та визначить суму виплат.

         Важливо! Компенсація за пошкоджені нежитлові об’єкти нерухомості, за транспортні засоби наразі не передбачена.