АТ "Харківобленерго" інформує

  • 143

Фото без опису

На виконання п. 17 «Правил охорони електричних мереж» (далі Правила), затверджених постановою Кабінет Міністрів України від 27.12.2022 № 1455, повідомляємо про вимоги щодо охоронних зон електричних мереж та умов виконання робіт в межах цих охоронних зон. Згідно з п. 6 Правил для створення нормальних умов експлуатації електричних мереж, забезпечення їх збереження та дотримання вимог техніки безпеки здійснюються такі заходи:

  • встановлюються охоронні зони;
  • забезпечується дотримання мінімально допустимих відстаней від електричних мереж до промислових об'єктів, трубопроводів, доріг, об'єктів міської інфраструктури та насаджень;
  • прокладаються та утримуються просіки у лісових, садових, паркових та інших багаторічних насадженнях.

Охоронні зони електричних мереж встановлюються відповідно до п. 7 Правил, зокрема:

  •  уздовж повітряних ліній електропередачі у вигляді земельної ділянки та повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві боки лінії від крайніх проводів за умови їх невідхиленого положення на відстань (для повітряних ліній напругою):

2 метрів - до 1 кВ;

10 метрів - до 20 кВ;

15 метрів - 35 кВ;

20 метрів - 110 кВ.

Згідно з вимогами Правил у межах охоронних зон електричних мереж землі використовуються у порядку, встановленому законодавством. Відповідно до п. 9 Правил «юридичні або фізичні особи фізичні особи - підприємці, яким надано у власність, постійне або тимчасове користування земельні ділянки, де розміщуються об'єкти передачі електричної енергії, зобов'язані вживати належних заходів для збереження зазначених об'єктів, а саме:

  • утримання в стані пожежної безпеки земельних ділянок, своєчасне прибирання соломи, сміття, сухого бур'яну, сухого очерету, заорювання стерні:
  • виконання обгрунтованих вимог власників електричних мереж щодо дотримання обмежень та обтяжень в охоронних зонах;
  • забезпечення безперешкодного доступу в установленому порядку уповноважених представників власника електричних мереж до об'єктів передачі електричної енергії, розташованих на території інших юридичних або фізичних осіб/фізичних осіб підприємців, для ремонту і технічного обслуговування таких об'єктів».

У межах охоронних зон об'єктів енергетики відповідно до статті 32 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів» та п. 12 Правил, забороняється:

  • будувати житлові будинки, будинки громадського призначення;
  • розміщати споруди іншого призначення на меншій відстані від елементів електричних мереж, ніж встановлена нормами;
  • складати будь-які матеріали, розпалювати вогнища, влаштовувати звалища;
  • саджати дерева, крім кущів та саджанців з висотою перспективного росту не більше двох метрів;
  • розташовувати автозаправні станції або сховища пально-мастильних матеріалів;
  • влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов'язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;
  • запускати спортивні моделі літальних апаратів та повітряні змії;
  • відсипати грунт, влаштовувати водосховища, ставки та інші водні споруди;
  • складати сміття, здійснювати підпал стерні, очерету та буряну;
  •  запускати безпілотні літальні апарати (крім випадків використання їх для забезпечення експлуатації та охорони електричних мереж), повітряні кулі.

Стаття 33 вищезазначеного Закону України визначає, що будівельні, ремонтні, земляні, геологорозвідувальні, бурові, вибухові, гірничі, землечерпальні днопоглиблювальні роботи на земельних ділянках, та розташованих охоронних зонах об'єктів енергетики, проводяться за погодженням із підприємствами, що експлуатують ці об'єкти. Особливо небезпечними випадки наближення проводів повітряних ліній до електропередач (ПЛ) негабаритних (висотою понад 4,5 м) автотранспортних та сільськогосподарських засобів та вантажів, унаслідок чого можуть статися аварійні відключення ПЛ та, як наслідок, знеструмлення споживачів.

Крім того, наближення транспортних засобів та інших об’єктів до проводів ПЛ 35-110 кВ за більш несприятливих умов може спричинити ураження людей електричним струмом, виникнення пожеж та системних аварій в енергетичній системі та загрожує знеструмленням об'єктів інфраструктури та населення усієї Харківської області.

У зв'язку з початком рибальського сезону треба особливо зазначити, що риболовля в охоронних зонах ПЛ і безпосередньо під проводами є вкрай небезпечною для рибалок. При наближенні вудками на неприпустиму відстань до струмопровідних частин або зачепившись снастю за провід, можна попасти під напругу. Рибалки часто не звертають уваги на лінії електропередачі, які проходять над водоймами та несуть смертельну загрозу.

З метою запобігання нещасним випадкам серед населення та прискорення усунення аварійних ситуацій в електричних мережах п. 22 Правил наголошує, що у разі виявлення обірваних або провислих проводів повітряних ліній електропередачі, повалених або наближених до проводів дерев, пошкоджених кабелів та інших пошкоджених елементів електричних мереж необхідно не пізніше однієї години з моменту виявлення повідомити про це власника електричних мереж або місцевий орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування, Національну поліцію.

Також Правилами визначено умови виконання робіт у межах охоронних зон електричних мереж. Зокрема, згідно п. 25 Правил особа перед початком виконання робіт в охоронній зоні, за 10 діб має повідомити власника електричних мереж про намір здійснити такі роботи та отримати дозвіл на їх виконання.

У разі необхідності проведення невідкладних ремонтно-відновлювальних робіт в охоронних зонах, що здійснюються з метою запобігання або ліквідації наслідків аварій, допускається їх виконання згідно з вимогами статті 26 Правил без попереднього погодження власником електричних мереж та з дотриманням таких вимог:

  • організація, що виконує відновлювальні роботи, водночас з направленням робітників на місце аварії незалежно від часу доби повинна надіслати повідомлення власнику електричних мереж та організаціям, які мають суміжні з місцем аварії кабельні або повітряні лінії, про необхідність прибуття їх представників;
  • до прибуття на місце аварії представника власника електричних мереж земляні роботи в охоронній зоні кабельної лінії електропередачі повинні виконуватися вручну. У разі виявлення кабелю необхідно забезпечити його збереження від пошкоджень;
  • після прибуття на місце аварії представник власника електричних мереж зобов'язаний зазначити місце розташування об'єктів передачі електричної енергії, переконатися у повноті заходів безпеки і забезпеченні збереження об'єктів, оформити відповідний дозвіл на виконання робіт в охоронних зонах електричних мереж та контролювати проведення робіт;
  • у разі виконання аварійно-відновлювальних робіт з порушенням (недотриманням) Вимог цих Правил власником електричних мереж оформлюється акт-заборона. Забороненими можуть бути роботи, виконання яких з порушенням цих Правил може створити загрозу для життя людей або призвести до пошкодження діючих об'єктів передачі електричної енергії.

Пункт 28 Правил наголошує, що під час виконання сільськогосподарських робіт в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі із застосуванням машин і механізмів забороняється обробіток грунту в межах обвалування навколо фундаментів і відтяжок опор.

Після виконання робіт в охоронних зонах електричних мереж згідно з п. 30 Правил виконавець робіт повинен забезпечувати прибирання місця проведення робіт (розрівнювання грунту, вивезення сміття, яке накопичувалося під час проведення робіт).