Шановні суб’єкти підприємницької діяльності Донецької селищної територіальної громади!

  • 456

Фото без опису

Шановні суб’єкти підприємницької діяльності Донецької селищної територіальної громади!

Про обов’язкове укладання договору на послуги з поводження з побутовими відходами

Шановні суб’єкти підприємницької діяльності Донецької селищної територіальної громади!

            Повідомляємо  про необхідність та обов’язковість укладення договору на послуги з поводження з побутовими відходами з ПЖКГ «Донецьке» - вулиця Весняна, буд. 44 в смт Донець Ізюмського району Харківської області.

            Відповідно до ч. 2. ст. 35-1 Закону України «Про відходи» власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснюють оплату послуг з поводження з побутовими відходами. Згідно статті 1 цього ж Закону, до джерел утворення побутових відходів відносять об’єкти, на яких утворюються побутові відходи (житлові будинки, підприємства, установи, організації та земельні ділянки).

            Згідно з ч.1 ст.25 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживачі зобов’язані укласти договір про поводження з побутовими відходами з особою, визначеною у встановленому  законодавством порядку.

            Згідно з рішенням Донецької селищної ради № 1650- VIII від 25 січня 2023року, за результатами конкурсу, підприємство житлово-комунального господарства «Донецьке» визначене виконавцем послуг з поводження з побутовими відходами на території смт Донець, смт Андріївка, селища П’ятигірське  Донецької селищної територіальної громади.

            Дане підприємство уповноважене укладати з юридичними та фізичними особами-підприємцями  на території Донецької громади договори на послуги з поводження з побутовими відходами.

Також у громаді діють Правила з благоустрою території Донецької селищної територіальної громади, відповідно до яких  п.4.2.9. - На підставі укладених договорів із спеціалізованими підприємствами, забезпечувати вивезення сміття, відходів (у тому числі твердих побутових, негабаритних, будівельних, харчових та інших) згідно з вимогами діючих санітарних норм, або вивозити самостійно (власним транспортом), уклавши договори із спеціалізованими підприємствами на захоронення або утилізацію відходів (у тому числі твердих побутових, негабаритних, будівельних та інших), при утворенні обсягу більше 15м3 на місяць згідно з діючими нормами утворення.

            При виявленні фактів порушення Правил благоустрою уповноважені на те особи мають право складати протоколи, в яких фіксуватимуться дані порушення і на підставі яких буде відкриватись адміністративне провадження.

            Згідно зі ст. 152 Кодексу України «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою, правил благоустрою населених пунктів» порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів -тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 1360 грн  і на посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності - від 850 до 1700 грн.

            Підставою для притягнення до адміністративної відповідальності є відсутність договору на послуги з поводження з побутовими відходами у фізичної особи, юридичної особи, підприємця, що є порушенням Законів «Про відходи», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів» та Правил благоустрою території Донецької селищної територіальної громади.