Лептоспіроз: симптоми та як уникнути

  • 103

 

Фото без опису

 

Балаклійське відділення Ізюмської філії ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляє, що у 2023 році серед мешканців  Балаклійської ОТГ зафіксовано 1 випадок захворювання на лептоспіроз. На відміну від інших особливо небезпечних природно-вогнищевих захворювань, лептоспіроз майже щороку реєструють на всіх адміністративних територіях України. Серйозні спалахи цієї хвороби відбуваються після повеней.

Лептоспіроз — небезпечна зоонозна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба, яку спричиняють бактерії роду Leptospira.

У людини, яка перехворіла лептоспірозом, формується стійкий, але не специфічний імунітет. Це означає, що високою є ймовірність повторного зараження, проте вже лептоспірами іншого підвиду з іншою антигенною структурою.

Резервуаром лептоспір є інфіковані тварини (хворі та носії збудника) — переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплавні гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці тощо). Від людини до людини захворювання не передається.

Збудник потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше — дрібних ссавців (гризунів). Захворіти на лептоспіроз можна внаслідок купання, ловлі риби у заражених водоймах, її обробки, косіння на зволожених територіях, догляду за хворими та інфікованими тваринами тощо. У тіло людини збудник потрапляє крізь тріщини, порізи та інші рани на шкірі чи слизових оболонках (очі, ніс, рот). Але зараження може відбуватися і через харчові продукти та навколишні предмети, забруднені сечею хворих тварин. 

В Україні захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає навесні та влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм.

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Лептоспіроз має тяжкий перебіг (до 70% серед госпіталізованих) і високу летальність (до 20% у разі несвоєчасного звернення по медичну допомогу). Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, печінки, менінгіт).

Лептоспіроз буває складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань — наприклад, можуть нагадувати грип, характерніший восени і взимку. До того ж, інколи недуга може мати безсимптомний перебіг.

Якщо у вас є ознаки захворювання і ви нещодавно контактували із хворими тваринами, потенційно зараженою водою, — негайно зверніться до лікаря, це допоможе вам врятувати своє життя!

 

Як уникнути лептоспірозу:

уникайте потенційно заражених водойм та риболовлі у них;

вакцинуйте домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу;

уникайте контактів із хворими та інфікованими тваринами;

знищуйте гризунів у особистих помешканнях.

 

Без лікування можливі ураження нирок, печінки, менінгіт (запалення оболонок головного і спинного мозку) та смерть хворого.