Відбулось засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при Донецькій селищній раді.

  • 118

Фото без опису

Відбулось засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при Донецькій селищній раді.

На порядку денному були наступні питання:

- про стан впровадження в КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Донецької селищної ради послуг з психічного здоров'я та психологічної допомоги;

- про стан роботи з сім'ями, які опинилися в скрутних життєвих обставинах;

- про стан оповіщення військовозобов'язаних з числа ВПО, зареєстрованих на території громади;

- про стан роботи відділу соціального захисту населення щодо виконання статті 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".

Учасники засідання розглянули всі вищезазначені питання, по кожному з них заслухали доповідачів.

В ході засідання заслухали медичного директора Марину Зорю, яка проінформувала про те, що сімейні лікарі КНП "ЦПМСД" отримали сертифікати про навчання з ведення поширених психічних розладів та можуть надавати кваліфіковану психологічну допомогу людям з такими розладами.

Лікар може провести базовий скринінг і надати базову психологічну допомогу, а за потреби скерувати пацієнта до фахівця вузького напрямку – психолога, психотерапевта чи психіатра.

Звернутися до лікаря за такою допомогою можуть як місцеві мешканці громади, так і внутрішньо переміщені особи, які фактично проживають на території громади, але не мають підписаної декларації.

В умовах війни дане питання є актуальним, адже тисячі людей щодня перебувають у стані стресу та тривоги через обстріли.

Керівник "Центру надання соціальних послуг Донецької селищної ради" Іван Микитчук доповів про роботу, яка регулярно проводиться із сім'ями, які опинились в скрутних життєвих обставинах. Через війну кількість родин, котрі потребують супроводу соціальних працівників значно зросла. На постійній основі проводяться профілактичні заходи по виявленню таких сімей та подальшій роботі з ними.

Окрім цього, учасники засідання обговорили нагальні питання, які стосуються проживання внутрішньо переміщених осіб в громаді. На сьогодні їх кількість дещо зменшилась, порівняно з першим роком війни, проте все ще залишаються зареєстрованими і фактично проживають 2175 ВПО.