Правила поведінки на льоду

  • 81

Фото без опису

Правила поведінки на льоду:

В зимовий час особливу занепокоєність викликає загибель людей на льоду. Найчастіше це настає із-за необачності, знехтування елементарних правил безпеки під час перебування на льоду. Щоб ні з ким не трапилося лиха, потрібно знати, як поводитись на льоду:

1. Ні в якому разі не можна виходити на лід в темний час доби і при поганій видимості (туман, снігопад, дощ, алкольний стан).

2. Не можна перевіряти міцність льоду ударом ноги. Якщо після першого удару поліном або палицею здасться хоч трохи води, - це означає, що лід тонкий, по ньому ходити можна. У цьому випадку слід негайно відійти за своїм же сліду до берега, ковзаючими кроками, не відриваючи ніг від льоду і розставивши їх на ширину плечей, щоб навантаження розподілялося на велику площу. Точно так само роблять при застережливому потріскуванні льоду та освіті в ньому тріщин.

3. При вимушеному переході водойми найбезпечніше дотримуватися второваних стежок або йти по вже прокладеній лижні. Але якщо їх немає, треба перед тим, як спуститися на лід, дуже уважно роздивитися і намітити майбутній маршрут.

4. При переході водойми групою необхідно дотримувати відстань один від одного (5-6 м).

5. Замерзлу річку (озеро) краще перейти на лижах, при цьому: кріплення лиж розстібніть, щоб при необхідності швидко їх скинути; лижні палиці тримайте в руках, не накидаючи петлі на кисті рук, щоб у разі небезпеки відразу їх відкинути.

6. Якщо є рюкзак, повісьте його на одне плече, це дозволить легко звільнитися від вантажу у разі, якщо лід під вами провалиться.

7. На замерзлу водойму необхідно брати з собою міцний шнур довжиною 20 - 25 метрів з великою глухий петлею на кінці і вантажем. Вантаж допоможе закинути шнур до провалився у воду товаришеві, петля потрібна для того, щоб потерпілий міг надійніше триматися, протягнувши її під пахви.

8. Переконливе прохання батьків: не відпускайте дітей на лід (на риболовлю, катання на лижах і ковзанах) без нагляду.

9. Одна з найчастіших причин трагедій на водоймах - алкогольне сп'яніння. Люди неадекватно реагують на небезпеку і в разі надзвичайної ситуації стають безпорадними.