Індивідуальні колодязі: належне облаштування та ризики вживання забрудненої питної води.

  • 80

Фото без опису

Індивідуальні колодязі: належне облаштування та ризики вживання забрудненої питної води.

 

         Використання води для пиття є однією з найважливіших потреб людини. Але треба пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі інфекційних захворювань. Вживання небезпечної в епідемічному відношенні питної води з колодязя може привести до виникнення інфекційних захворювань (вірусного гепатити А, черевного тифу, дизентерії, холери, ротавірусної інфекції, лептоспірозу тощо та інших), а води із хімічним забрудненням – до водно-нітратної метгемоглобінемії, карієсу та бофлюорозу.                                                                           

 Одним з альтернативних джерел водопостачання в населених пунктах є колодязі. Користуючись колодязем, велику увагу необхідно приділяти його захисту від забруднення і періодично ремонтувати, запобігати нагромадженню мулу, що погіршує смак і запах води та який є сприятливим середовищем для розмноження патогенних мікроорганізмів. З цією метою його треба періодично – не рідше раз на рік очищати та цілком відкачувати воду. Після кожного ремонту або очищення рекомендовано проводити дезінфекцію споруд та води дезінфекційними засобами дозволеними МОЗ України.                                                                                                                         

  З метою попередження виникнення захворюваності серед користувачів криничної води – весною та восени треба проводити такі необхідні важливі заходи, як профілактичне знезараження. Необхідно зазначити, що хлорування води дає тимчасовий ефект. Тому якщо є постійне джерело забруднення (затікання нечистот від вбиральні, ґрунтових вод через несправний колодязний зруб тощо), користування водою колодязя забороняється до усування цих дефектів.     

  Значна кількість населення особливо у сільській місцевості використовує для забезпечення питних потреб воду з шахтних колодязів. Санітарними нормами та правилами передбачено, що колодязь має бути ізольований від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод). Територію поблизу колодязя треба утримувати в чистоті. не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води. Саме тому рекомендуємо власникам колодязів здійснювати періодичний контроль безпечності та якості питної води.                                    

   З питань проведення лабораторних досліджень питної води можна звернутися до Балаклійського відділення Ізюмської філії ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ України» за адресою м. Балаклія, вул. Володимира Целуйка 10 (колишня вул. 1 Травня).

 

Бережіть своє здоровя та здоровя ваших близьких!