Забруднена нітратами вода небезпечна для здоров’я

  • 1175

Фото без опису

Забруднена вода нітратами небезпечна для здоров’я

 

        Значна частина населення в селах громад не мають централізованого водопостачання та водовідведення. Тому вода з індивідуальних колодязів та свердловин ще досить широко використовується в цих населених пунктах. Але чи безпечна вона для здоров’я людини, особливо навесні, в період сезонних паводків, коли ризик мікробного забруднення колодязів дуже великий? 

 

Що ж варто знати про воду з таких джерел?

       По-перше, вода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального, вірусного, паразитарного походження, і вода колодязів не є виключенням, особливо в період сезонних паводків.                                                                                                                

 -    Якщо цю проблему можливо вирішити шляхом кип’ятіння води, забруднення іншого характеру, зокрема, токсичними речовинами, хімічними сполуками (якщо їх вміст перевищує гранично допустимі норми) можуть зробити воду зовсім не придатною для вживання.                                                                                                     

-  Впродовж останніх років зростає нітратне забруднення ґрунтових вод, які широко використовуються у сільській місцевості, в межах садівничих товариств для децентралізованого водопостачання, внаслідок ненормованого використання у сільському господарстві та у приватному секторі мінеральних і особливо органічних добрив.                                                                                                                                 

 -   Однією із причин наявності нітратів у колодязях є недотримання їхніми власниками санітарних вимог при облаштуванні та утриманні колодязів, вигрібних ям, надвірних туалетів,місць утримання худоби тощо.     

-   Вода, забруднена нітратами надзвичайно небезпечна для дитячого організму, особливо для немовлят та дітей різного віку. Ризик розвитку захворювань пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Чутливими до нітратів є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи.                                                                                                                                                       

-    Категорично заборонено використовувати воду з колодязів, криниць, свердловин у яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л). Слід зазначити, що воду, забруднену нітратами (навіть у смертельних дозах) неможливо визначити самостійно — вона чиста, прозора, без запаху й видимих домішок, має звичайний, навіть, приємний, смак.                                                                                                          

-   Таку воду можна використовувати лише для технічних цілей: миття посуду, прання білизни,прибирання в приміщення тощо.                                                                                                             

-   Отже, для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією, необхідно:   

 -    не вживати питну воду із колодязів і каптажів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л). Особливо це стосується дітей та вагітних жінок! Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати лише чисту від нітратів питну воду (найкращий вибір - спеціально фасована вода);                                                                                                         

-   важливо періодично контролювати показники якості та безпеки води в колодязях незалежно від їх технічного стану та результатів попередніх лабораторних досліджень.

         Обережно ставтеся до вибору джерела питної води! Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших близьких!