Звіт селищного голови за 2023 рік

  • 492

Фото без опису

 

 

 

ВСТУПНЕ СЛОВО

ДОНЕЦЬКОГО СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» звітую про свою роботу та роботу виконавчих органів селищної ради за 2023-й рік.

Цей звіт є підсумком не лише моєї роботи, а й злагодженої роботи депутатського корпусу, членів виконавчого комітету, працівників селищної ради, керівників та працівників підприємств, установ та організацій громади, які докладали зусиль, щоб мешканці Донецької територіальної громади відчули підтримку в складних умовах воєнного стану.

Не дивлячись на вкрай складну ситуацію найголовнішим пріоритетом у роботі Донецької селищної ради, її виконавчого комітету та виконавчих органів нагальними стали питання допомоги Збройним силам України. Ініціативи селищної ради були направлені, в першу чергу, на забезпечення обороноздатності громади та підтримку військових формувань, які задіяні у заходах по протистоянню ворогу, на забезпечення сталої роботи критичної інфраструктури, на створення умов для безперервного навчання дітей, організації надання медичних послуг, соціального забезпечення військовослужбовців та сімей, що опинились в складних життєвих обставинах.

Зважаючи на всі складнощі воєнного часу, громада живе у напруженому, але стабільному ритмі. Обставини змусили кожного мобілізуватися та шукати альтернативні шляхи виходу зі складних ситуацій. Я дякую Збройним силам України, загонам територіальної оборони та іншим військовим формуванням за захист рідної землі та можливість розвивати громаду. Особлива подяка нашим землякам, які нині боронять нашу громаду від лютого ворога.

Дякую депутатському корпусу Донецької селищної ради та членам виконавчого комітету за оперативну, професійну та віддану працю у період складного воєнного часу. В цей нелегкий для всіх час ми мусимо бути згуртованими у роботі та виваженими у прийнятті рішень, толерантними один до одного, бо поки в країні війна – маємо обєднатися  для вирішення спільних нагальних потреб нашої громади.

Дякую усім жителям громади за активну громадську позицію, небайдужість, силу духу та вірність інтересам громади та України.

Сьогодні всіх об’єднує єдина мрія – перемога, якої ми чекаємо у 2024 році!

 

 

РОБОТА  ДЕПУТАТСЬКОГО КОРПУСУ  ТА

 ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ

 

Відповідно до вимог статті 46 Закону України про «Місцеве самоврядування в Україні» основна форма роботи ради – сесій. Сесія складається з пленарних засідань ради, а також засідань постійних комісій ради. Скликання сесії проводиться відповідно до розпоряджень селищного голови при чіткому дотриманні норм Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Регламенту Донецької селищної ради.

Донецька селищна рада VІІІ скликання працює у складі 26 депутатів. За звітний період проведено 16 пленарних засідань сесій селищної ради,  та прийнято 629 рішень. Всі матеріали обов’язково розглядались на засіданнях постійних комісій селищної ради. Пріоритетними напрямками роботи пленарних засідань  у 2023 році були направлена на забезпечення  збалансоване формування бюджету громади та його наповнення, підтримка Збройних Сил України, військовослужбовців та їх родин, питання безпеки та надання соціальної підтримки мешканцям і внутрішньо переміщеним особам, які цього потребують, підтримка галузей та систем життєзабезпечення громади в належному стані.

Виконавчий комітет Донецької селищної ради, затверджений у складі  13 осіб. Під час своїх повноважень  виконавчий комітет  керується Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та іншими законодавчми актами.

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет Донецької селищної ради здійснює власні та делеговані повноваження в галузях освіти, культури, бюджету, житлово-комунального господарства, охорони здоров’я, соціального захисту, земельних відносин , забезпечення законності правопорядку, охорони прав, свобод та законних інтересів громадян. Працює виконавчий комітет відповідно затвердженого річного плану роботи, сформованого на підставі пропозицій виконавчих органів селищної ради .

За 2023 рік виконавчий комітет провів 30 засідань, з них 18 позачергових, на яких прийнято 1327 рішень, що на 995 рішень більше, ніж у 2022 році. Скасовано 2 рішення. Усі розглянуті питання стосувалися повноважень виконавчого комітету, зокрема захисту прав та інтересів дітей, соціальної політики, зокрема одноразових матеріальних допомог, житлової політики, а саме питання Є-Відновлення, будівництва реконструкції, капітальних ремонтів, цивільного захисту тощо. Всі засідання виконавчого комітету були відкриті, проводились гласно з дотриманням принципів законності.

Усі ухвалені рішення виконавчого комітету селищної ради, що підлягають оприлюдненню, було опубліковано на офіційному сайті Донецької селищної ради та доведені до зацікавлених сторін та виконавців.

 

 

РОБОТА ІЗ ЗВЕРНЕННЯМ ГРОМАДЯН ТА ІНФОРМАЦІЙНА ПОЛІТИКА

Звернення громадян

  З початку 2023 року на адресу Донецької селищної ради надійшло 2112 звернень громадян, з яких: безпосередньо від громадян надійшло 2030 звернень, в тому числі 204 колективних заяви, через Урядову гарячу лінію – 82 звернення.

За характером основних питань, з яких звертаються громадяни, маємо виділити наступні категорії:

  • питання соціального захисту (у цій категорії переважно питання стосовно призначення і виплати соціальних допомог) – 936 (44%),
  • питання аграрної політики та земельних відносин (цьогоріч основна їх кількість пов’язана із питаннями щодо розмінування земель сільськогосподарського призначення та скасовування земельного податку) – 694 (33 %),
  • питання житлово-комунального господарства, транспортного сполучення та благоустрою (переважна більшість звернень пов’язана із питаннями щодо відновлення пошкодженого майна) – 433 (21%),
  • інші питання – 49 (2%).

За 1878 (87%) зверненнями питання по їх суті вирішено позитивно, по 234 (11%) зверненням відмовлено у задоволенні піднятих питань із наданням письмових обґрунтувань щодо причини відмови.

Контроль за своєчасним розглядом та вирішенням питань, піднятих у зверненнях громадян здійснюється відповідно до ЗУ «Про звернення громадян».

З травня 2023 р., після відновлення особистих прийомів Донецьким селищним головою, було організовано і проведено 6 особистих прийомів, які відвідало 36 осіб. За дорученням голови всі звернення опрацьовані  по суті спеціалістами відповідних структурних підрозділів рад, роз’яснення надані належним чином.

Додатково маємо виділити звернення громадян, які пов’язані з отриманням компенсації витрат за тимчасове безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб:

З 01.01.2023 р. по 31.12.2023 року на адресу Донецької селищної ради надійшло 1839 звернень, з яких 93 - первинні повідомлення про розміщення внутрішньо переміщених осіб та 1746 - заяви на компенсацію витрат за розміщення внутрішньо переміщених осіб.

Робота з опрацювання вищевказаних звернень, що передбачає прийняття заяв, перевірку наданих громадянами документів; внесення інформації про власників житла та розміщених внутрішньо переміщених осіб до єдиної Інформаційно-аналітичної системи обліку даних, пов’язаних з компенсацією за розміщення внутрішньо переміщених осіб; щотижневе подання до відповідних установ контрольної інформації, яка стосується компенсації за розміщення ВПО; щомісячне формування та направлення до уповноваженого органу Переліку осіб.

Протягом 2023 р. на адресу Донецької селищної ради надійшло 39 запитів на публічну інформацію, на які надано вичерпну інформацію.

 

Робота з інформаційно-технічного забезпечення

З метою забезпечення прозорості і відкритості діяльності селищної ради вся інформація про діяльність селищної ради, а семе: рішення виконавчого комітету, сесій, протоколи поіменного голосування, фото, відеозйомка всіх подій і заходів, які стосуються роботи селищної ради, публікується на офіційному вебсайті громади - https://donetska-gromada.gov.ua/. З початку року  на офіційному сайті опубліковано 572 новини та 178 оголошень.

Окрім цього, активно наповнюється актуальною інформацією офіційна сторінка Донецької селищної ради в соціальній мережі Facebook – 846 дописів з початку року. Сторінка налічує 1900 підписників та 3800 читачів.

 

 

 

РОБОТА З КОРЕСПОНДЕНЦІЄЮ ТА РОЗВИТОК КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ

 

Робота з кореспонденцією

Протягом звітного періоду зареєстровано та опрацьовано вхідної кореспонденції – 4589 (що більше ніж в два рази перевищує показники за 2022 р.), з якої – 3904 надійшли через засоби електронного зв’язку. Контроль виконання здійснено по 2606 документам.

Загальна кількість вихідної кореспонденції склала 3800 документів. Значна увага приділяється якості підготовки документів та дотриманню термінів їх виконання.

Видано 366 довідок різного характеру в межах повноважень ради.

 

Кадрова робота

Кадрова робота в селищній раді проводиться відкрито і спрямовується на всебічне вивчення та врахування можливостей працівників, найбільш повне застосування їх здібностей, розвиток ініціативності, створення атмосфери заінтересованості у професійному зростанні.

Формування складу посадових осіб місцевого самоврядування проводилось у відповідності до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та інших нормативних документів, що регулюють порядок призначення працівників на посади в органах місцевого самоврядування.

Структура Донецької селищної ради нараховує: 13 відділів та 2 сектори апарату виконавчого комітету та селищної ради, 1 службу у справах дітей та 1 господарську службу.

Загальна штатна чисельність працівників Донецької селищної ради станом на 31.12.2023 року складає 124 штатних одиниці,  13,5 - з яких вакантні посади, фактично зайняті – 110,5 штатних одиниць (3 працівника на декретній посаді, 1 сумісник).

В загальній чисельності:

  • посадових осіб місцевого самоврядування – 100 штатних одиниць, з них: 12 – вакансій, фактично працює (рахується) посадових осіб – 88 (1 працівник на декретній посаді, 1 працівник перебуває у відпустці без збереження заробітної плати по догляду за дитиною до 6 років, 1 особа увільнена у зв’язку з призовом на військову службу під час мобілізації зі збереженням місця роботи і посади на період проходження військової служби), 1 – перебуває у декретній відпустці;
  • службовців – 14 штатних одиниць, (1 особа перебуває у відпустці по вагітності та пологах);
  • робітників – 10 штатних одиниць, вакансій – 1,5, фактично працює – 10 осіб  (з них 3 робітника по 0,5 ставки ).

Плинність кадрів у 2023 р., відповідно до частин 5 та 6 ст. 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» (прийнято посадових осіб без конкурсного відбору):

Прийнято: 10 посадових осіб місцевого самоврядування, 8 службовців, 2 працівника різних професій, 2 за строковим трудовим договором.

Звільнено: 7 посадових осіб місцевого самоврядування, 5 службовців, 2 працівника різних професій.

Відповідно до Наказу Головного управління державної служби України № 72 від 28.03.2005 року «Про присвоєння рангів посадовим особам місцевого самоврядування» в Донецькій селищній раді було присвоєно чергові ранги 46-м посадовим особам місцевого самоврядування.

Відповідно до Програми організації громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру на території  Донецької селищної територіальної громади на 2022-2024 роки та згідно Договору між Харківським обласним центром зайнятості Балаклійського управління Ізюмської філії та Донецькою селищною радою «Про організацію та проведення громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру» у 2023 році  були створені тимчасові робочі місця, на які  прийнято 39 осіб, з них по старостинським округам –  30 осіб та 9 осіб – по  Донецькій  селищній раді.

 

 

БЮДЖЕТ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ У 2023 РОЦІ

Дохідна частина бюджету

  Стабільність та економічний розвиток територіальної громади передусім залежить від наповнення бюджету. За 2023 рік до бюджету Донецької селищної територіальної громади разом з офіційними трансфертами зараховано 432 208,836 тис. грн, у тому числі доходи загального фонду – 425 504,101 тис. грн, спеціального фонду – 6 704,736 тис. грн. Порівняно з відповідним періодом 2022 року доходи збільшилися  на 6,8%.

З інших бюджетів до бюджету громади надійшло субвенцій та дотацій на загальну суму 65 387,362 тис.грн., в т.ч.: освітня субвенція з державного бюджету – 39 208,800 тис.грн; дотація з місцевого бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я – 462,100 тис.грн; субвенція з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами – 25,379 тис.грн; інші субвенції з місцевого бюджету – 799,083 тис.грн; додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією російської федерації  – 24 892,0 тис.грн.   

До загального фонду бюджету Донецької селищної територіальної громади за 2023 рік (без врахування трансфертів) зараховано 360 216,439 тис.грн., перевиконання  склало 34 755,482 тис.грн.  або 110,6%. Порівняно з відповідним періодом 2022 року доходи загального фонду збільшилися на 0,4%. 

Одним з основних джерел формування дохідної частини бюджету Донецької селищної територіальної громади є податок на доходи фізичних осіб, якого у 2023 році надійшло 255 417,306 тис.грн., або 113,6% до плану на 2023 рік. Питома вага  податку на доходи фізичних осіб в загальній сумі надходжень загального фонду бюджету територіальної громади складає 70,9 %.

Порівняно з аналогічним періодом 2022 року надходження збільшилися на 17,3% . 

Найбільший платник податку на доходи з фізичних осіб у 2023 році: АТ «Укргазвидобування» - 207 478,6 тис.грн.

Рентної плати за користування надрами для видобування природного газу та газового конденсату  до бюджету Донецької селищної територіальної громади у 2023 році надійшло 78 330,52628 тис.грн. Затверджені плани по зазначених платежах виконані на 98,6%. На невиконання вплинуло запровадження диференційованих ставок оподаткування рентної плати за користування надрами для видобування газу природного та визначення фактичної ціни реалізації природного газу для розрахунку рентної плати та зниження видобутку. Питома вага рентної плати за користування надрами для видобування природного газу та газового конденсату в загальній сумі надходжень місцевого бюджету  складає 21,76 %. Порівняно з аналогічним періодом 2022 року надходження  зменшилися на 35,3%.

У звітному періоді надходження акцизного податку з вироблених  в Україні підакцизних товарів (продукції) склали 280,821 тис.грн; акцизного податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) – 1 049,882 тис.грн; акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі  підакцизних товарів надійшло 2 602,249 тис.грн. Рівень виконання планових показників  по територіальній громаді становить 138,6% (заплановано місцевою радою на січень-грудень 2023 року 2 835,7 тис.грн.). Порівняно з аналогічним періодом 2022 року надходження збільшилися на 62,2%.

Податку на нерухоме майно, відмінного від земельної ділянки, у 2023 році надійшло 4 638,558 тис.грн., перевиконання склало 1 589,1 тис.грн. Порівняно з аналогічним періодом 2022 року надходження збільшилися на 38,4%.

Плати за землю у  2023 році до місцевого бюджету  надійшло 5 665,756 тис.грн, перевиконання склало 2 173,8 тис.грн. Порівняно з аналогічним періодом 2022 року надходження збільшилися на 22,4%.

Сума надходжень єдиного податку до бюджету Донецької селищної територіальної громади з початку року складає 9 760,397 тис.грн. або 100,9% від затвердженого плану. Порівняно з аналогічним періодом 2022 року надходження збільшилися на 11,2%.

У звітному періоді надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності склали 231,473 тис.грн., що становить 79,9% до затверджених планових показників.

Рентної плати за користування надрами для видобування інших корисних копалин загальнодержавного значення надійшло за 2023 рік 46,211 тис. грн;  податку на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності надійшло 1 945,621 тис.грн; плати за встановлення земельного сервітуту надійшло 3,382 тис.грн; плати за надання адміністративних послуг 24,819 тис.грн; коштів від реалізації безхазяйного майна 0,5 тис.грн., інших надходжень 218,940 тис. грн.

До спеціального фонду бюджету Донецької селищної територіальної громади за 2023 рік (без врахування трансфертів) зараховано 6 605,035 тис. грн, у тому числі надійшло 433,996 тис. грн. екологічного податку; грошові стягнення за шкоду заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього середовища внаслідок господарської та іншої діяльності склали 2,174 тис.грн; надходження від плати за послуги, що надаються бюджетними установами згідно із законодавством склали 43,763 тис.грн; інші джерела власних надходжень бюджетних установ склали 4 701,559 тис.грн; у 2023 році надійшли кошти від відчуження майна, що належить Автономній Республіці Крим та майна,  що  перебуває  в  комунальній власності у сумі 577,365 тис.грн; сума цільових фондів, що надійшла  у звітному періоді до бюджету склала 846,179 тис.грн.

 

Видаткова частина бюджету

Фінансування видатків бюджету Донецької селищної територіальної громади починаючи з березня 2022 року та 2023 рік здійснювалось відповідно до черговості,  визначеної постановою Кабінетом Міністрів України від 9 червня 2021 року №590 (зі змінами) «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану».

Фінансування видатків здійснювалося відповідно до затверджених бюджетних призначень з урахуванням пропозицій головних розпорядників коштів бюджету селищної ОТГ.

Наявний фінансовий ресурс дозволив забезпечити:

- своєчасну виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ з нарахуваннями;

- оплату за спожиті бюджетними установами та організаціями енергоносії та комунальні послуги;

- поточні  та капітальні трансферти місцевим бюджетам;

- проведення поточного та капітального ремонтів об’єктів;

- фінансування інших видатків.

Дотримано соціальну спрямованість бюджету.

В 2023 році мережа розпорядників та одержувачів коштів місцевого бюджету складалась з 7 головних розпорядників бюджетних коштів та 14 розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня, 7 одержувачів бюджетних коштів.

Планові показники видаткової частини бюджету Донецької селищної територіальної громади затверджено (з урахуванням змін) у сумі 721 918,830 тис. грн., в тому числі: загальний фонд – 420 918,662 тис. грн., спеціальний фонд – 301 000,168 тис. грн. Виконання бюджету Донецької селищної територіальної громади за 2023 рік становить 608 149,103 тис. грн., в тому числі: загальний фонд – 358 034,566 тис. грн., спеціальний фонд – 250 114,537 тис. грн.

 Річний обсяг видатків загального фонду бюджету Донецької селищної територіальної громади порівняно з відповідним показником минулого року збільшився на 163 357,358 тис. грн. Рівень виконання планових річних показників, затверджених Донецькою селищною територіальною громадою, становить 85,1%. Видатки спеціального фонду бюджету збільшились на 234 641,295 тис. грн. відносно попереднього року. Рівень виконання планових річних показників, затверджених Донецькою селищною територіальною громадою, становить 83,1%.

Найвищі показники виконання річного плану забезпечено видатками по загальному фонду: житлово-комунальне господарство (98,5%), державне управління (92,6%), освіта (91,1%) та по спеціальному фонду: фізична культура і спорт (99,9%), міжбюджетні трансферти (91,9%).

Найнижчі показники виконання річного плану  спостерігаються за видатками по загальному фонду: інша діяльність (35,2%), міжбюджетні трансферти (64,6%), фізична культура і спорт (75,0%) та по спеціальному фонду: інша діяльність (44,2%), освіта (55,5%).

ПРОЄКТНО-ГРАНТОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

ТА МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ

 

Відділ соціально-економічного розвитку та інвестицій є координатором проектно-грантової діяльності. Впродовж 2023 року відділом подавалися проєктні заявки на участь у грантових конкурсах та програмах.

Проєкт «Покращення умов надання первинної медичної допомоги в Андріївському старостинському окрузі» увійшов до проєктів-переможців обласного конкурсу мініпроєктів «Ефективна медицина в громаді». Проєкт профінансовано на загальну суму 966,897 тис.грн., в т.ч. 676,855 тис.грн. – кошти обласного бюджету.

У результаті реалізації проєкту для АЗПСМ смт Андріївка придбано холодильник – 6 шт.; меблі медичні – 59 шт.; меблі офісні – 144 шт. Новими сучасними медичними меблями облаштовано кабінети сімейних лікарів, кабінети здорової та хворої дитини, ізолятор, кабінет щеплення та медичних маніпуляцій, реєстратура та коридори. Для розширення спектру лабораторних досліджень придбано біохімічних напівавтоматичний аналізатор.

В рамках угод  про спіробітництво у сфері сталого розвитку між Донецькою селищною радою та АТ «Укргазвидобування» отримано фінансування на реалізацію трьох проєктів сталого розвитку Донецької громади:

  • "ВОДА - ДЖЕРЕЛО ЖИТТЯ!" – створення гідних умов для відпочинку біля природного джерела у с. Шебелинка шляхом облаштування території, встановлення альтанки, столу та лав – 297,000 тис. грн.;
  • «ОБЛАШТУВАННЯ МОЛОДІЖНОГО ХАБУ «FREEDOM» - придбання сучасних меблів та техніки для створення комфортних умов для функціонування вільного молодіжного простору та забезпечення змістовного і якісного дозвілля молоді в смт Донець – 249,387 тис.грн.
  • «СТВОРЕННЯ СПОРТИВНО-РОЗВАЖАЛЬНОГО ПРОСТОРУ ДЛЯ МЕШКАНЦІВ П'ЯТИГІРСЬКОГО СТАРОСТИНСЬКОГО ОКРУГУ» - придбання тренажерного обладнання, спортивного інвентарю до спортивної зали та ігрових столів для покращення умов заняття спортом, фізичною культурою та цікавого активного проводження вільного часу незалежно від пори року (с-ще П’ятигірське) – 299,792 тис.грн.

Урочисто відкрито проєкти 2021 року «ВІД ПОЧАТКІВЦЯ ДО ОЛІМПІЙЦЯ» (смт Донець) та «МОТУЗКОВИЙ КОМПЛЕКС «МРІЯ ДИТИНСТВА" (с. Пришиб). Через повномасштабне вторгнення РФ реалізувати проєкти вдалося лише зараз.

За поданими пропозиціями для фінансування за рахунок коштів з фонду ліквідації наслідків збройної агресії для ПЖКГ “ДОНЕЦЬКЕ” вже отримано спеціальний транспорт – екскаватор та сміттєвоз заднього завантаження, та очікується у 2024-му році - самоскид з маніпулятором. Фонд ліквідації наслідків збройної агресії створений у 2022 році у складі спеціального фонду державного бюджету з метою ліквідації наслідків (у т.ч. гуманітарних, соціальних, економічних), спричинених збройною агресією РФ проти України.

Загальна сума придбаної за рахунок фонду техніки складає 18100,000 тис.грн. 

 

Міжнародна технічна допомога

В 2023 році підписано:

  1. Меморандум про партнерство щодо реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги «Підтримка реформи децентралізації в Україні / Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку (UDU/U-LEAD з Європою: фаза II), що фінансується Європейським Союзом та Урядом Федеративної Республіки Німеччина через Федеральне Міністерство економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ), який реалізується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ в Україні та Додаткова угода до Меморандуму.

В рамках угоди передбачається надання комунальним підприємствам Донецької громади міжнародної технічної допомоги (МТД) у вигляді «пакету мобільності» (два транспортні засоби) та «набору інструментів для проведення ремонтних робіт та усунення наслідків збройної агресії.

  1. Угода про наміри між Донецькою територіальною громадою та DAI Global LLC щодо Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Підтримка передбачає сприяння здійсненню трансформаційних перетворень на місцевому рівні, посилення спроможності органів місцевого самоврядування та його посадових осіб здійснювати відповідні повноваження. Щоб подолати виклики війни, Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» адаптував свою підтримку, щоб допомогти партнерам у реагуванні на надзвичайні ситуації, безперервному наданні послуг та плануванні реконструкції.

В рамках угоди в кінці року громада вже отримала новий екскаватор-навантажувач CASE 570V, укомплектований додатковим обладнанням: комбінованим і траншейним ковшами, індустріальними вилами та снігоочисником. Вартість такого обладнання складає більше 3 мільйонів гривень. Спецтехніку буде передано на баланс КП ДСР «П’ятигірське» для подальшого використання.

 

 

ГУМАНІТАРНА ТА БЛАГОДІЙНА ДОПОМОГА

 

Донецька селищна рада продовжує залучати та акумулювати гуманітарну допомогу. Її розподіл проводиться за чіткими критеріями – першочергово для підтримки вимушено переміщених осіб та для населених пунктів, які найбільше постраждали від ворожих обстрілів чи окупації. Не залишають осторонь і потребуючі, незахищені верстви населення (інваліди І-ІІІ груп, діти-інваліди, онкохворі, діти-сироти та діти-позбавлені батьківського піклування, багатодітні родини, пенсіонери та сім’ї з дітьми до 3х років).

У 2023 році Донецькою селищною радою було отримано:

Гуманітарна допомога

Благодійна допомога

від ХОВА

      • олія соняшникова – 7518 кг;
      • «Мівіна» - 6516,9 кг;
      • продуктові набори – 14370 наборів;
      • генератори Atlas Copso QES140 110кВт - 2 шт.

від ВСЕУКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ «ВСЕУКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ГРОМАД

насіння овочевої групи (різне) – 200 пакетиків.

 

від міжнародного фонду UNICEF

      • ковдри – 300 шт.;
      • гігієнічні набори для осіб з особливими потребами – 30 шт.;
      • сімейний набір для потреб 1 сім'ї для негайного/раннього реагування в надзвичайних ситуаціях – 100 шт.;
      • аптечки – 50 шт.;
      • бойлери – 5 шт.;
      • дитячий одяг (3-14 років) – 78 наборів.

від АТ «Укргазвидобування»

вода мінеральна газована 1,5 л - 3000 пляшок

БО БФ

«НЬЮ ВЕЙ»

      • гігієнічні та продуктові набори (для людей з особливими потребами)

від ХОВА

      • рекреаційні набори ЗЗСО - 14 шт
      • набори раннього розвитку дитини ЗДО – 6 шт.
      • рекреаційних набори для шкіл і дитячих садочків - 7 шт

ГО «Куп’янськ – наш рідний дім»

      • засоби гігієни (підгузки для дорослих та одноразові гігієнічні пелюшки)

Всеукраїнська ГО «Всеукраїнська рада реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги»

канцелярські вироби (набір «Школа в коробці») - 15 шт.

 

В 2023 році КП ДСР «П’ятигірське» отримало в якості благодійної/гуманітарної допомоги:

  • від ХОВА: генератор енергії вартістю 1435,8 тис. грн;
  • від Управління ООН: дизельний генератор 210кВА вартістю 1091,5 тис. грн;
  • від міжнародної організації JOHANNITER-Unfall-Hilfe: генератор 115 кВА вартістю 1582,6 тис. грн.

Завдяки налагодженим міжнародним контактам, допомозі міжнародних фондів та організацій, Донецька селищна рада від Міжнародної організації з міграції та Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців отримала будівельні матеріали, а саме: 

 
  • піну монтажну - 479 шт. 
  • фанеру - 960 шт. 
  • брезент – 450 шт.
  • дошки – 2600 шт.
  • рейки – 4680 шт.
  • цвяхи (L, S) – 958 шт.
  • мотузку – 479 м.
  • молотки – 479 шт

 

Загальна сума допомоги склала – 1 283 523,00 грн.

  • дошку – 3000 шт.
  • шифер – 5350 шт.
  • цвяхи (2,5х60 мм; 4х100 мм; 6х200 мм; шиферні 5х120 мм) – 1050 кг. 
  • ОСБ (2500х1200х10 мм. 600+кг/м3) – 350 шт.

З метою покращення якості та ефективності надання соціальних послуг мешканцям нашої громади «Центру надання соціальних послуг» від БО Благодійного Фонду «СТАБІЛІЗЕЙШН СУППОРТ СЕРВІСЕЗ» надано триколісні велосипеди у кількості 2 шт., загальна сума яких склала 19 880,00 грн. 

Для вирішення проблем, у разі відсутності електропостачання, та для забезпечення роботи об'єктів критичної інфраструктури за підтримки Фонду Міжнародної Солідарності отримані генератори 5.5 кВт. – 3 шт., генератори 8 кВт. – 4 шт., пічки – 18 шт. Загальна вартість яких склала 42629,34 злотих.

 

 

 

РОЗВИТОК ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА, ТРАНСПОРТНОГО СПОЛУЧЕННЯ ТА БЛАГОУСТРОЮ

 

З метою створення сприятливого для життєдіяльності мешканців Донецької селищної територіальної громади середовища шляхом покращення естетичного оформлення населених пунктів, захисту і відновлення довкілля, збереження технічного та естетичного стану, відновлення та продовження строків служби об’єктів і елементів благоустрою громади, формування позитивного іміджу, а також, підвищення культури, комфортності і безпеки умов проживання, відпочинку та дозвілля мешканців  в рамках Програми благоустрою населених пунктів Донецької селищної територіальної громади на 2022 – 2024 роки відділом житлово-комунального господарства, транспортного сполучення та благоустрою проведено закупівлю робіт та послуг, а саме:

  • Послуги з благоустрою населених пунктів громади (прибирання сміття, скошування та прибирання трави, прибирання опалого листя, утримання вулично-дорожньої мережі в осінньо-зимовий період, утилізація сміття на полігоні ТПВ тощо) – 14 999,797 тис. грн.
  • Послуги з поточного ремонту, очищення та дезінфекції громадських криниць на території Донецької селищної територіальної громади (12 криниць) – 125,700 тис. грн, в т.ч.: смт Донець – 1 од., смт Андріївка – 2 од., с. Копанка – 3 од., с. Червона Гірка – 1 од., с. Пришиб – 1 од., с. Шебелинка – 2 од., с. Прогрес – 1 од., с. Дальня Шебелинка – 1 од.
  • Лабораторні дослідження води громадських криниць (12 криниць) – 36,828 тис. грн.
  • Санітарна обрізка (видалення) аварійних дерев, фаутних дерев та дерев, які досягли вікової межі в смт Андріївка (106 дерев) – 643,000 тис. грн.
  • Поточний ремонт дитячих та спортивних майданчиків – 398,340 тис. грн, в т.ч.: смт Андріївка – 198,544 тис. грн., с-ще П’ятигірське – 199,796 тис. грн.
  • Поточний ремонт пам’ятників (смт Андріївка – воїнське кладовище) – 59,818 тис. грн.
  • Будівництво дитячого майданчика по вул. Центральна, 40-а, в смт Донець та огорожі навколо нього – 1 638,785 тис. грн.
  • Поточний ремонт дорожнього покриття – 29 940,031 тис. грн., в т.ч.: с. Пришиб – 8 445,529 тис. грн. (8 об’єктів), смт Андріївка – 8 759,083 тис. грн. (4 об’єкти), с-ще П’ятигірське – 3 692,360 тис. грн. (7 об’єктів), смт Донець – 7 689,526 тис. грн. (5 об’єктів), с. Червона Гірка – 1 353,532 тис. грн. (1 об’єкт).
  • Капітальний ремонт дорожнього покриття – 86 469,639 тис. грн., в т.ч.: смт Андріївка – 30 019,562 тис. грн. (2 об’єкти), с-ще П’ятигірське – 3 104,763 тис. грн. (1 об’єкт), смт Донець – 53 345,314 тис. грн. (8 об’єктів).

В рамках Комплексної Програми охорони навколишнього природного середовища Донецької селищної територіальної громади на 2022-2024 роки, з метою підвищення якості питної води в смт Андріївка, були проведені заходи для зменшення площі забруднених земель та підземних вод (збирання, зберігання, перевезення та утилізації відходів нафтопродуктів - наслідків забруднення ґрунтових вод в смт Андріївка) на суму 2,862 тис. грн.

В рамках Програми «Соціальний автобус» Донецької селищної територіальної громади на 2022-2024 роки, з метою забезпечення населення громади якісними транспортними послугами, відповідно до соціальних стандартів, які є складовою частиною забезпечення реалізації прав громадян на отримання адміністративних, юридичних, соціальних, медичних та інших необхідних потреб проведено закупівлю послуг зі здійснення безкоштовних регулярних спеціальних перевезень пасажирів та укладено договори на загальну суму 2 003,282 тис. грн. (впроваджено два маршрути з перевезення пасажирів між населеними пунктами громади).

 

Інформація щодо діяльності ПЖКГ «Донецьке» в 2023 році

Підприємство житлово-комунального господарства «Донецьке» Донецької селищної ради надає житлові та комунальні послуги населенню та іншим споживачам.

Протягом 2023 року робітниками безперервно надавались послуги з утримання будинків та послуги з поводження з побутовими відходами.

За рахунок коштів місцевого бюджету:

З метою задоволення потреб населення у наданні житлових послуг належної якості, забезпечення належних умов для проживання і відпочинку мешканців, збільшення терміну придатності елементів будинків, підприємством проведено закупівлю робіт та послуг, а саме:

  • Усунення аварій в житловому фонді: поточний ремонт оголовків димовентиляційних каналів в багатоповерхових житлових будинках смт Донець – 10 будинків (вул. Спортивна, буд. 38; вул. Куликова, буд. 5; вул. Центральна, буд. 27, 28, 30, 32, 34, 44, 46, 60) – 3 098,372 тис. грн.
  • Оцінка технічного стану та експлуатаційної придатності багатоповерхових житлових будинків в с. Покровське – 3 будинки ( буд. №10, 21, 35) – 88,110 тис. грн.
  • Дослідження геологічних умов та технічне обстеження будинку за адресою: Будівельників, 2/ Весняна, 57 смт Донець (що зазнав руйнувань від пожежі) – 149,524 тис. грн.
  • Капітальний ремонт покрівель багатоповерхових житлових будинків:
      • смт Донець - 14 будинків (вул. Спортивна, 1, 9; вул. Газовиків, 3, 5; вул. Стадіонна,1а, 1, 1б, 5а; вул. Весняна, 67, 42; вул. Центральна, 58а, 50, 52, 60) – 11 324,548 тис. грн;
      • смт Андріївка - 2 будинки (вул. Першотравнева, 91а, вул. Шевченка, 1а) – 1 089,184 тис. грн;
      • с-ще П’ятигірське – 2 будинки (вул. Перемоги, 22, вул. Стадіонна, 10) – 1 752,050 тис. грн.
  • Капітальний ремонт покрівель (аварійно-відновлювальні роботи) багатоповерхових житлових будинків – 2 будинки (по вул. Дружби Народів, б. 4, 6 с-ще П’ятигірське) – 1 608,278 тис. грн;
  • Розробка проектної документації по об’єкту «Аварійно-відновлювальні роботи (капітальний ремонт) покрівлі, зовнішніх стін, віконних та дверних блоків багатоквартирного житлового будинка» - 3 будинки (буд. 11, 10, 21 с. Покровське) – 649,982 тис. грн.
  • З метою підвищення ефективності санітарного очищення території громади підприємством продовжується робота з удосконалення процесу збирання сміття, а саме:
  • Придбано контейнери для роздільного збирання твердих побутових відходів (245 одиниць) – 3 088,830 тис. грн.
  • Облаштовано контейнерні майданчики для роздільного збору твердих побутових відходів – 4 938,589 тис. грн., в т.ч.: смт Андріївка (навіси - 48 од.) – 3 436,146 тис. грн., смт Донець (майданчики - 14 од.) – 1 073,660 тис. грн., с-ще П’ятигірське (майданчики - 5 од.) – 428,783 тис. грн.

З метою створення умов безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до місць загального користування та житлового будинку відповідно до Програми поліпшення безбар’єрного простору у Донецькій селищній територіальній громаді на 2023-2024 роки підприємством проведено закупівлю робіт та послуг, а саме:

  • Капітальний ремонт тротуарів (пішохідних доріжок) з відновленням елементів благоустрою на прибудинковій території – створення безбар’єрного простору за адресою: вул. Спортивна, 7а, смт. Донець – 924,953 тис. грн;
  • Поточний ремонт тротуару (пішохідної доріжки) з відновленням елементів благоустрою при використанні фігурних елементів мощення – створення безбар’єрного простору за адресою: вул. Центральна, 15 смт Донець – 127,500 тис. грн.

З метою покращення інфраструктури дорожнього господарства та створення безпечних умов пересування пішоходів проведено закупівлю робіт та послуг, а саме:

  • Будівництво гостьової автопарковки (майданчику для паркування транспортних засобів), як частини інфраструктури дорожнього господарства в смт Донець - 5 одиниць (біля будинків по вул. Спортивна, 30, 30а, 32, 32а, вул. Центральна, 15) – 7 257,617 тис. грн.;
  • Поточний ремонт сходів (11 од.) та островів безпеки (2 од.) в смт Донець – 2 522,351 тис. грн.

З метою зменшення споживання енергоресурсів, збереження об’єктів комунальної власності в технічно справному стані, підвищення комфортності умов перебування відвідувачів та працівників в будівлях комунальної власності, закладах культури та спорту, підприємством проведено закупівлю робіт:

  • Капітальний ремонт одноповерхового нежитлового приміщення у житловому багатоповерховому будинку №67 по вул. Весняна смт Донець (для розміщення структурних підрозділів селищної ради) – 6 174,897 тис. грн;
  • Капітальний ремонт покрівлі двоповерхової нежитлової будівлі (колишнього дитячого ясла-садка №3) по вул. Спортивна, б.13-А смт Донець – 660,349 тис. грн;
  • Розробка проектної документації із проходженням експертизи за об'єктом: Реконструкція протирадіаційного укриття Донецької селищної територіальної громади за адресами: вул. Газовиків, 5 та вул. Стадіонна, 3а смт. Донець – 260,0 тис. грн;
  • Придбання металопластикових енергозберігаючих вікон для нежитлового приміщення в багатоповерховому будинку №40 по вул. Центральна в смт Донець (приміщення, в якому розміщується Відділ соціального захисту населення)  – 177,500 тис. грн;
  • Придбання металопластикових енергозберігаючих дверей для нежитлового приміщення в багатоповерховому будинку №44 по вул. Весняна в смт Донець (приміщення, в якому розміщуються ПЖКГ «Донецьке» та КП ДСР «П’ятигірське») – 109,992 тис. грн.

Для покращення якості надання житлових та комунальних послуг підприємством придбано: обладнання, інвентар та інструменти для благоустрою території (контейнери для піску – 30 од., мотокоси – 10 од., мотоножиці – 1 од.) – 338,899 тис. грн.; ТМЦ – 89,977 тис. грн.; ПММ – 2 102,000 тис. грн.; піщано-сольова суміш – 2 985,000 тис. грн.).

З метою збільшення обсягів та надання якісних послуг в галузі житлово – комунального господарства населених пунктів громади, для зміцнення матеріально-технічної бази підприємства, технічного переоснащення було придбано:

  • сміттєвоз з боковим механічним завантаженням – 4 650,000 тис. грн.;
  • автомобіль вантажний бортовий – 697,300 тис. грн;
  • міні-трактор з кабіною – 1 309,998 тис. грн;
  • напівпричіп тракторний 1ПТС-2 – 82,800 тис. грн;
  • подрібнювач деревини – 325,368 тис. грн;
  • тракторний самоскидний причіп – 297,000 тис. грн;
  • пересувна майстерня – 3 556,998 тис. грн;
  • розсіювач добрив/піску причіпного з гальмом (2 одиниці) – 1 509,900 тис. грн.
  • модульна споруда для облаштування контрольно-пропускного пункту на території автопарку ПЖКГ «Донецьке» по вул. Весняна, 32б в смт Донець – 1 500,000 тис. грн.

За рахунок власних коштів:

Проведені роботи з поточного ремонту житлових будинків та прилеглих територій, а саме: ремонт димовентиляційних каналів багатоквартирних будинків по вул. Центральна 50, 52 смт Донець - 352,000 тис. грн. Дані роботи були виконані з метою усунення загрози отруєння чадним газом мешканців будинку та є вкрай необхідними і важливими.

Біля будинку № 25 по вул. Центральна смт Донець проведено улаштування тротуару - 47,000 тис. грн. 

На території автопарку ПЖКГ «Донецьке» проведено поточний ремонт покрівлі пішохідної зони та майданчику під модульну споруду - 330,000 тис. грн.

Також було проведено поточні ремонти протирадіаційних укриттів (8 од.) в житлових будинках: вул. Газовиків, 5, вул. Спортивна, 15, 11а, 15а, вул. Стадіонна, 3а, 5а, 1, вул. Центральна, 58а смт Донець.

У селищі Покровське були виконані роботи з ремонту дахів та оголовків димовентиляційних каналів в будинках № 14, 5, 6, 9 (380 м2).

У смт Андріївка були виконані роботи з ремонту покрівель в будинках по вул. Шевченка, 21, Привокзальна, 21, Підвокзальна, 25 (755 м2) та встановлені лавки на прибудинковій території в кількості 16 шт. по вул. Паркова, Миру, Шевченка.

У селищі П’ятигірське проведено ремонт димовентиляційних каналів багатоквартирних будинків по вул. Дружби народів, 4, 6 та Перемоги, 22  -493,000 тис. грн.

 

Інформація щодо діяльності КП ДСР «П’ятигірське» в 2023 році

Протягом 2023 року підприємство працювало безперервно, надаючи послуги з централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та обслуговування мереж.

Обсяг наданих підприємством послуг за 2023 рік склав:

  1. населенню – 5974 абонентів:
  • водопостачання – 208,83 тис. мна суму 5036,99 тис. грн;
  • водовідведення – 194,03 тис. м3 на суму 5002,1 тис. грн.;
  • вивезення ТПВ (в січні 2023р.) – 210 м3 на суму 64,37 тис. грн;
  1. бюджетним установам – 13 установ:
  • водопостачання – 4,3 тис. м3  на суму 129,7 тис. грн;
  • водовідведення – 5,3 тис. м3 на суму 168,1 тис. грн;
  1. іншим споживачам (ФОП, юридичні особи) – 67 осіб:
  • водопостачання – 11,5 тисм3  на суму 397,7 тис. грн;
  • водовідведення – 21,1 тис. м3 на суму 776,9 тис. грн.

Крім того, КП ДСР «П’ятигірське» протягом року надавало платні послуги з обслуговування та ремонту об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства бюджетним установам на суму 620,3 тис. грн, ПЖКГ «Донецьке» на суму 84,9 тис. грн та інші послуги споживачам на суму 49,1 тис. грн.

Підприємство в 2023 році здійснювало обслуговування, усунення поривів та поточний ремонт водопровідної системи по населеним пунктам громади, а також виконувало обслуговування, ремонт та усунення засмічень у каналізаційних мережах по населеним пунктам громади:

  • в смт Донець:
  • ремонт підземних комунікацій на території водозабору – обладнання розподільчої камери, колодязя, заміна труб на поліетиленові – 200 м;
    заміна аварійної ділянки сталевого водопроводу на поліетилен – діаметр 110мм, довжиною 142 м по вул. Стадіонна;
  • установка глибинних насосів на свердловинах №3, №5;
  • в смт Андріївка:
  • ремонт артезіанської свердловини по вул. Парковій;
  • ремонт каналізаційних колодязів в Андріївському ліцеї № 2 у кількості 18 шт.;
  • заміна насосного обладнання на КНС № 1, № 4;
  • розпочато заміну водопроводу по вул. Першотравнева;
  • в с. Пришиб:
  • заміна глибинного насосу на свердловині;
  • ремонт колодязів у кількості 57 шт.;
  • в селищі. П’ятигірське:
  • ремонт насосного обладнання на свердловині № 2;
  • проведено коригування та експертизу проекту на очисні споруди.

Крім послуг, безпосередньо пов’язаних з діяльністю підприємства, КП ДСР «П’ятигірське» власними силами здійснювало поточні ремонти на об’єктах підприємства:

  • заміна вікон та дверей на очисних спорудах, головній КНС, КНС Зелена, Водозабір, КНС №1, №2, №4 та в приміщенні адміністративного персоналу;
  • обладнання під’їзного шляху до свердловин №2, №3, №4, №5 – довжиною 1 км;
  • облаштування проїзних шляхів по території водозабору – довжиною 400 м.

У 2023 році для забезпечення функціонування підприємства, як надавача комунальних послуг, із місцевого бюджету були виділені кошти:

  • на оплату електроенергії – 8667,1 тис. грн;
  • на придбання матеріалів та інструментів для проведення ремонтних робіт на об’єктах водопостачання та водовідведення господарським способом – 8587,6 тис. грн;
  • на придбання енергозберігаючих металопластикових вікон та металевих дверей для об’єктів водопостачання та водовідведення – 1490,5 тис. грн;
  • на придбання пального (бензин А-92, ДТ) на суму 2553,7 тис. грн;
  • на лабораторні дослідження стічних вод – 96,2 тис. грн;
  • на ремонт та технічне обслуговування об’єктів водопровідної та каналізаційної систем – 802,3 тис. грн;
  • на отримання дозвільних документів – 56,0 тис. грн;
  • на оплату орендованої спецтехніки – 447,0 тис. грн.

Для забезпечення виробничої діяльності придбано:

  • устаткування для горизонтального буріння зі спецінструментом -7503,0 тис. грн;
  • пересувна майстерня для проведення ремонтних робіт – 3557,0 тис. грн;
  • причепи 2 шт. для перевезення генераторів – 459,5 тис. грн;
  • вакуумний (асенізаторний) автомобіль – 2750,0 тис. грн;
  • трактор з причіпом – 1966,1 тис. грн;
  • каналізаційні насоси – 623,3 тис. грн.

Також за рахунок коштів місцевого бюджету в 2023 році виконані:

  • коригування проєктно-кошторисної документації та отримання експертного висновку по об’єкту «Реконструкція очисних споруд КП ПСР «П’ятигірське» в сел. П’ятигірське – 184,5 тис. грн;
  • проєктно-вишукувальні роботи на об’єкт «Нове будівництво водопроводу по вул. Мічуріна (від будинку № 52 до будинку № 106), вул. Прилужна (від будинку № 17 до будинку № 47) в смт Донець - 265,0 тис. грн;
  • капітальний ремонт системи опалення груп нежитлових приміщень № 4 в житловому будинку літ. «А-5» загальною площею 164,6 м2, які розташовані за адресою вул. Весняна, б.44 смт Донець – 495,0 тис. грн.

 

Інформація щодо діяльності АОСББ «ЯНА», ОСББ «ЛІЛЯ»

в 2023 році

З метою забезпечення належних умов для проживання мешканців, збільшення терміну придатності елементів будинків, за рахунок коштів місцевого бюджету проведено закупівлю послуг по усуненню аварій в житловому фонді, здійснено поточний ремонт житлових будинків із заміною пошкоджених вікон та дверей в під’їздах в с. Пришиб - 5 будинків (за адресами: вул. 40 років Перемоги, буд. 2, 3, 4, 5, 6) загальною вартістю 490,543 тис. грн.

 

 

ЗЕМЕЛЬНІ РЕСУРСИ

До складу громади входить 14 населених пункти: 2 селища міського типу, 2 селища та 10 сіл.

Площа земель Донецької селищної ради складає 34539 га. Категорії земель Донецької селищної територіальної громади за основним цільовим призначенням:

  • землі сільськогосподарського призначення - 23111.6369 га,
  • землі житлової та громадської забудови - 1350.1975 га,
  • землі рекреаційного призначення - 12.4323 га,
  • землі історико-культурного призначення - 1.6066 га,
  • землі лісового призначення - 8394.4542 га,
  • землі водного фонду - 853.7729 га,
  • землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення - 803.0336 га.

Одним із основних напрямків роботи селищної ради є вирішення питань, які стосуються регулювання земельних відносин селищної територіальної громади з орендарями – фізичними і юридичними особами. Їхня важливість полягає не лише в задоволенні потреб орендарів, а і в наповненні бюджету громади. В 2023 році підготовлено до розгляду на пленарних засіданнях Донецької селищної ради 139 проектів рішень з питань регулювання земельних відносин

Укладено 5 договорів оренди земельної ділянки на загальну площу 15,3485 га (землі сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів); поновлено 22 договори оренди земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва   на загальну площу 410,7611 га.  Передано у власність громадянам для будівництва і обслуговування житлових будинків та споруд - 55 ділянок площею 7,7271 га; передано у власність 6 земельних часток (паїв) площею 29,5563 га. Надано в постійне користування ТОВ «Оператор газотранспортної системи України»  7 земельних ділянок площею 0,0706 га під існуючими об’єктами трубопровідного транспорту (за межами населеного пункту).  

Комісією по обстеженню пошкоджених/зруйнованих об’єктів проведено обстеження 598 об'єктів, складено 598 актів комісійного обстеження (552 акти на пошкоджене майно та 46 актів на зруйновані об’єкти).

29 власникам знищених житлових будинків було нараховано компенсацію у вигляді сертифікатів на придбання житла на загальну суму - 32 736,899 тис.грн.

 

 

РОБОТА У ГАЛУЗІ ОСВІТИ

Уведений воєнний стан в Україні з 24 лютого 2022 року унеможливлює очне навчання здобувачів освіти, тому дистанційне навчання стало єдиною доступною формою в системі освіти. Міністерство освіти і науки України наголошує, що освітній процес в умовах воєнного стану повинен бути орієнтований, перш за все, на створення безпечних умов навчання. Усі заклади освіти продовжують свою роботу в дистанційному режимі. 

Протягом 2023 року проведено роботу щодо підвищення якості освітніх послуг за пріоритетними напрямами.

Дошкільна освіта

Дошкілля Донецької селищної територіальної громади — це 4 заклади дошкільної освіти та 1 дошкільний підрозділ Пришибського ліцею, де виховуються у 2023 році 505 дітей. На початку 2023-2024 навчального року проведено скорочення груп у зв’язку із зменшенням кількості вихованців у  закладах дошкільної освіти. Усі заклади дошкільної освіти   укомплектовані педагогічними кадрами. Вищу кваліфікаційну категорію мають 4 педпрацівники (5%), І категорію – 6 (8%), ІІ категорію – 5 (7%), спеціаліст – 10 (14%), педагогічне звання «вихователь-методист» - 1 (1%).           

Загальна середня освіта

Мережа закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО) Донецької селищної територіальної громади становить 7 закладів освіти. Станом на 01 січня 2024 року у закладах освіти Донецької селищної територіальної громади працюють  481 працівника, з них педагогічних працівників – 248 осіб, технічних - 233 особи.

2022/2023 навчальний рік завершили навчання 1944 учнів, з них 61 з числа ВПО. За результатами навчання свідоцтво про здобуття базової середньої освіти отримали 184 випускників 9-их класів (з відзнакою 16 учнів) та свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти – 121 випускник 11 класів (5 випускників нагороджено золотою медаллю).

Через запровадження в Україні воєнного стану у 2023 році було скасовано проведення зовнішнього незалежного оцінювання, як вступних випробувань до закладів вищої освіти. Замість ЗНО випускники закладів освіти, що здобули повну загальну середню освіту для вступу до ЗВО складали національний мультипредметний тест (НМТ). Для проходження НМТ зареєструвалось 93 учні 11-х класів, що склало 77 % від загальної кількості здобувачів повної загальної середньої освіти.

З 1 вересня 2023 року освітній процес у ЗЗСО Донецької громади за рішеннями Ради оборони Харківської області від 07.07.2023 року (протокол № 7) та місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Донецької селищної територіальної громади (протокол від 11.08.2023 № 10) організовано в дистанційному форматі.

Кількість здобувачів освіти станом на 01 вересня 2023 року у комунальних ЗЗСО зменшилась на 100 школярів і становить 1847 учнів.

За загальною кількістю класів у 2023/2024 навчальному році відкрито 100 класів. У 2023/2024 н. р. приступили до онлайн навчання 127 учнів 1-х класів (у минулому навчальному році – 149 учнів).

З 1 вересня 2023 року учні 6-х класів розпочали навчання за новим Державним стандартом базової середньої освіти за реформою "Нова українська школа" (постанова Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 898).

Інклюзивна освіта

З метою забезпечення доступу до здобуття якісної освіти та реалізації права дітей з особливими освітніми потребами на освіту за місцем проживання, їх соціалізації та інтеграції в суспільство у 2023/2024 н.р. функціонує 5 інклюзивних класів у закладах ЗЗСО, в яких здобувало освіту 5 дітей з особливими освітніми потребами. Для кожного учня з особливими освітніми потребами командою психолого-педагогічного супроводу, за участю батьків дитини, розроблена Індивідуальна програма розвитку, здійснюється психолого-педагогічний супровід учнів.

У закладах ЗЗСО, в яких утворені спеціальні та інклюзивні класи, поетапно облаштовується безпечне середовище для учнів з особливими освітніми потребами з урахуванням їх індивідуальних особливостей. Наразі облаштовано 2 ресурсних кімнати.

У серпні 2023 року заключено договір про співробітництво територіальних громад щодо співпраці з КУ «Зміївський інклюзивно-ресурсний центр» для проведення комплексних психолого-педагогічних оцінок розвитку дитини з метою визначення особливих освітніх потреб дітей та розроблення рекомендації щодо освітніх програм для осіб з порушеннями мовлення, слуху, зору, інтелекту, опорно-рухового апарату та емоційно-вольової сфери.

  Створення безпечного освітнього середовища

Безпечне освітнє середовище забезпечує наявність безпечних умов навчання та праці; комфортну міжособистісну взаємодію, сприяючи емоційному благополуччю учнів, педагогів та батьків, відсутність будь-яких проявів насильства та наявність достатніх ресурсів для їх запобігання, дотримання прав і норм фізичної, психологічної, інформаційної та соціальної безпеки кожного учасника освітнього процесу.

Під час дій правового режиму воєнного стану та ще тривалий час після його скасування очна та змішана форма навчання можлива виключно у будівлях тих закладів освіти, що мають, як мінімум, первинне укриття, дозволене до використання комісією, до складу якої, крім освітян, входять представники Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Національної поліції України, Держпродспоживслужби тощо. Фактично кожен заклад повинен мати укриття. Наразі воно будується в закладах загальної середньої та дошкільної освіти. А саме: розпочато роботи по об’єкту «Реконструкція підвального приміщення з влаштуванням укриття будівлі Донецького  ліцею №1». Загальна вартість робіт складає 9 067,194 тис.грн, наразі виконано робіт на  суму - 652,718 тис.грн; капітальний ремонт протирадіаційного укриття (ПРУ) П'ятигірського ліцею. Загальна вартість робіт складає 12 810,283 тис.грн,  виконано робіт на суму – 293,700 тис. грн.

Виділені кошти на виконання проектно-кошторисних робіт по об’єктам: нове будівництво захисної споруди цивільного захисту на території Андріївського ліцею №1; нове будівництво захисної споруди цивільного захисту на території Андріївського закладу дошкільної освіти (ясла-садок); реконструкція підвального приміщення з влаштуванням укриття будівлі Донецького  ліцею №2; реконструкція підвального приміщення з влаштуванням укриття та сходів будівлі Донецького закладу дошкільної освіти (ясла-садок) №2.

Впродовж останніх трьох років у закладах освіти громади особлива увага була направлена на проведення протипожежних заходів. У всіх 11 закладах встановлено автоматичну пожежну сигналізацію (АПС) з виведенням на пульт цілодобової пожежної охорони.

З метою посилення профілактичної роботи з питань безпеки життєдіяльності здобувачів освіти, отримання знань щодо правил пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту, розуміння алгоритму дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, формування вмінь надання домедичної допомоги у 2023 році відкрито чотири «Класи безпеки».  Для оснащення «Класів безпеки» (комп’ютерним обладнанням; манекенами; тренажерами; імітаторами ран для навчання та надання першої медичної допомоги; меблями; стендами, наочними матеріалами, інтерактивними дошками тощо) з місцевого бюджету виділено: 1808,669 тис.грн.(632 511,00 грн) – спеціальний фонд.

  Окремої уваги потребує вже наявна проблема розвитку посттравматичних синдромів в учасників освітнього процесу. Причому це стосується як тих людей, які залишились в Україні та є безпосередніми свідками подій, так і тих, хто виїхав за її межі. Тому якісної перебудови орієнтирів потребує і психологічна служба. У закладах освіти працює 3 практичних психологи, які здійснюють психокорекційну роботу з дітьми, що потребують допомоги, проводять відповідну роботу з педагогічним та батьківським колективом, індивідуально консультують сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах, забезпечують психологічну та психоемоційну підтримку учасників освітнього процесу. Разом з тим існує велика загроза психічному здоров'ю дітей та дорослих внаслідок війни і актуальним є психологічна підтримка усіх учасників освітнього процесу. Тому протягом двох місяців в закладах дошкільної освіти Донецької територіальної громади були організовані зустрічі із психологами команди  МБО СОС "Дитячі містечка Україна". Фахівці відділення психологічного забезпечення працювали з дітьми, їх родинами, а також вихователями, які проживають на деокупованих територіях, постраждалими внаслідок військової агресії або є внутрішньо переміщеними особами. Робота проводилася у формі групових занять та індивідуальних консультацій. Групові заняття - в арт терапевтичній формі для зняття напруги, тривоги, страхів, відновлення комунікації із однолітками. Під час занять опрацьовувалися питання , які часто є результатом тривалого перебування у небезпеці: емоційне оніміння, заїкання, панічні атаки та інші. Головний результат проведеної роботи – позитивні емоції наших діточок та гарні відгуки батьків та працівників. Всього охоплено 96 дітей середнього та старшого віку.

Інформатизація освітнього процесу та управлінської діяльності освітньої галузі

Створення єдиного інформаційного середовища у галузі освіти на основі інформаційної мережі, що охоплює всі ланки системи освіти, заклади, установи й органи управління ними, є одним зі стратегічних завдань інформатизації системи освіти.

Значна увага приділяється впровадженню цифровізації управлінських та освітніх процесів. Усі заклади освіти під'єднано до швидкісної мережі Інтернет та забезпечені мультимедійним, комп’ютерним обладнанням, наявні технічні засоби навчання у кабінетах природничих дисциплін, обладнані кабінети інформатики. Разом з тим, трансформація мережі закладів загальної середньої освіти та створення академічних та профільних ліцеїв, оновлення змісту освіти потребує модернізації матеріально-технічного забезпечення профільних кабінетів природничо-математичного, інформаційного та інших напрямів. У 2023/2024 навчальному році за кошти місцевого бюджету придбано кабінет математики Андріївському ліцею №1, кабінет «Захисту України» Андріївському ліцею №2, ноутбуки для педагогічних працівників в комплекті з програмним забезпеченням та маніпулятором типу «миша» у кількості 139 штук та планшетні комп’ютери з програмним забезпеченням учням пільгових категорій для дистанційного навчання в закладах загальної середньої освіти Донецької селищної територіальної громади.

Аналіз діючої мережі закладів дошкільної та загальної середньої освіти доводить її потребу у подальшій трансформації, розбудові, відновленні та модернізації, що забезпечить зростання якості освітніх послуг для усіх здобувачів освіти.

 

Забезпечення підтримки розвитку інтелектуального, творчого потенціалу дітей та учнівської молоді

Учні та вихованці закладів освіти комунальної власності територіальної громади є активними учасниками Всеукраїнських учнівських олімпіад, конкурсу-захисту наукових робіт у рамках Малої академії наук України (МАН), різноманітних міжнародних конкурсів.

Реалізація Програми «Обдаровані діти» Донецької селищної територіальної громади на 2022-2024 роки, затвердженої рішенням 726-VIII сесії Донецької селищної ради VIII скликання  від 16.09.2021 р. № 726-VІІI від 22.02.2022 р. № 1143- VІІI зі змінами (рішення виконкому від 09.06.2022р. №95) дозволила надати підтримку обдарованим дітям, підвищити їх мотивацію до саморозвитку, соціальної та інтелектуальної активності.

У громаді створено систему мотиваційної підтримки обдарованих дітей та їх педагогів. Значним засобом стимулювання учнів, які досягли видатних успіхів у навчанні, творчості та їх учителів стали щорічні премії.

За результатами досягнень учнів закладів загальної середньої освіти в інтелектуальних змаганнях вищого рівня щорічно переможці ІІІ та ІV етапів Всеукраїнських учнівських предметних олімпіад, ІІ і ІІІ етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН, за активну громадську позицію нагороджуються грошовими винагородами у 2023 - 98 учнів.

Перспектива розвитку освітньої галузі пов’язана з формуванням ефективних виховних систем на принципах співпраці з сім’єю, використанням сучасних технологій (проєктні, дослідницькі та ін.).

Аналіз результативності участі дітей Донецької селищної територіальної громади в інтелектуальних, творчих, спортивних заходах свідчить про необхідність більш широкої популяризації такої діяльності, належної матеріальної підтримки участі переможців етапів нижчого рівня в етапах заходів вищого рівня (всеукраїнського, міжнародного), створення дієвої системи морального та матеріального стимулювання учнів, педагогів та навчальних закладів.

Підвищенню рівня інтелектуального та творчого розвитку дітей та педагогічних працівників закладів освіти сприяють різноманітні проєкти з обміну досвідом з інноваційними закладами України, зарубіжних країн; проведення в закладах освіти інноваційної діяльності. 68 % закладів загальної середньої та дошкільної освіти комунальної власності територіальної громади беруть участь у 23 освітніх проєктах та експериментах міжнародного, всеукраїнського, регіонального рівнів.

На фінансування освітніх заходів у Програмах розвитку системи освіти Донецької селищної територіальної громади у 2023 році передбачено 124617,581 тис.грн, з них із бюджету розвитку – 56101,369 тис.грн, та із загального фонду – 16895,234 тис.грн, у тому числі на поточні ремонтні роботи 51620,978 тис.грн.

Протягом звітного періоду за рахунок коштів місцевого бюджету придбано:

  •  2 314,659 тис.грн заходи з пожежної та техногенної безпеки;
  •  397,895 тис.грн підготовка до нового опалювального сезону 2023-2024 років;
  •  94,211 тис.грн придбання канцелярських товарів для закладів освіти Донецької селищної територіальної громади;
  •  278,26 тис.грн придбання господарчих товарів для закладів освіти;
  •  27,792 тис.грн придбання миючих та дезінфікуючих засобів для закладів освіти;
  •  123,625 тис.грн придбання матеріалів для проведення поточних ремонтів у закладах освіти громади;
  •  92,374 тис.грн придбання ГСМ;
  •  226,000 тис.грн придбання новорічних подарунків для учнів 1-4 класів та вихованців закладів дошкільної освіти;
  •  1 358,300 тис.грн - електронний засіб навчального призначення «Дидактичний мультимедійний контент для початкових класів КМ Меdia Ed Profi» для 1-5 класів НУШ;
  •  260,279 тис.грн придбання обладнання довгострокового зберігання;
  •  2 998,000 тис.грн придбання шкільного автобуса для безоплатного перевезення учнів та вчителів до місця роботи та у зворотному напряму;
  •  264,348 тис. грн проведення поточних ремонтів;
  •  20 511,421 тис.грн проведення капітальних ремонтів у закладах освіти;
  •  4 339,341 тис.грн виготовлення проєктно-кошторисної документації для облаштування захисних укриттів для закладів освіти;
  •  1 562,930 тис.грн придбання комп'ютерного обладнання та навчальних кабінетів;
  •  3 080,101 тис.грн придбання ноутбуків для педагогічних працівників;
  •  1 005,700 тис.грн придбання планшетних комп’ютерів з програмним забезпеченням учням пільгових категорій для дистанційного навчання в закладах загальної середньої освіти Донецької селищної територіальної громади.

 

 

 

 

РОЗВИТОК ГАЛУЗІ КУЛЬТУРИ ТА МОЛОДІЖНОЇ ПОЛІТИКИ

 

На території Донецької селищної ради функціонує 15 комунальних закладів культури: 1 Палац культури, 1 Будинок культури, 3 сільських клуби, 2 комунальні заклади початкової мистецької освіти (дитячі музичні школи), 8 бібліотек-філій.

В клубних закладах протягом звітного періоду працювали 20 клубних формувань (з них 11 дитячих), кількість учасників становить – 275 осіб (в порівнянні з 2022 роком кількість колективів збільшилась на 5 одиниць та на 119 учасників).

  Станом на 01.01.2024 р. бібліотечний фонд складає 97859 примірників друкованих видань, кількість зареєстрованих читачів складає – 1361 чит.

  Протягом 2023 року бібліотечні заклади брали активну участь у проєктах на отримання грантів. Отримано книги та журнали від благодійного фонду "Power in UA" та американського фонду "Ukrainian society of greater Dayton", «Польська полиця в Україні», який був ініційований Міністерством культури та національної спадщини Польщі (МКіНС РП) і Міністерством культури та інформаційної політики України та БО «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД ГРОМАД ХАРКОВА «ТОЛОКА» та телефон iPhone 8 від ГО «Мережа захисту національних інтересів «А Н Т С» та німецьких партнерів.

Попри ведення активних бойових дій на території регіону, з метою належного відзначення державних та професійних свят,  проведено 119 культурно-мистецьких заходів, які охопили 6208 глядачів. Переважна більшість заходів була проведена в режимі онлайн в соціальній мережі Facebook.

Протягом року аматори клубних закладів та учні КЗ ПМО «Донецька дитяча музична школа» гідно представляли Донецьку селищну територіальну громаду на фестивалях та конкурсах різних рівнів та жанрів:

  • Вихованці КЗ ПМО «Донецька дитяча музична школа» Мілена Домашенко та Антон Поляков стали лауреатами І ступеня в номінації «Естрадний вокал» двотурового Всеукраїнського багатожанрового фестивалю-конкурсу мистецтв «Україна – це ти!»;
  • Вихованець класу "Фортепіано" Євген Шелест став лауреатом І премії в номінації "Інструментальне мистецтво" міжнародного онлайн - конкурсу мистецтв "Мaestro";
  • Вихованка класу «Фортепіано" Ксенія Корсун стала лауреатом 1 премії в 3 категорії (11-14 років) у номінації "Інструментальне мистецтво" міжнародного онлайн - конкурсу мистецтв "Мaestro";
  • Вихованці класу "Фортепіано" Євген Шелест та Ксенія Корсун стали лауреатами І ступеня Всеукраїнського багатожанрового двотурового дистанційного конкурсу "Ліга Талантів";
  • Вихованці КЗ ПМО «Донецька дитяча музична школа» Мілена Домашенко, Римма Маслова та Антон Поляков стали лауреатами І ступеня Всеукраїнського багатожанрового двотурового дистанційного конкурсу "Ліга Талантів";
  •  Вихованці Аріанна Прись та Аліна Бадюл зайняли І місця у Всеукраїнському багатожанровому фестивалі-конкурсі мистецтв "Єдина Україна";
  • Вихованці Римма Маслова, Антон Поляков стали лауреатами І ступеня та Аріанна Прись - лауреатом ІІ ступеня у двотуровому Міжнародному багатожанровому фестивалі-конкурсі мистецтв «КВІТНЕВИЙ ЗОРЕЦВІТ»;
  • Вихованка Мілена Домашенко стала лауреатом І премії Всеукраїнського двотурового конкурсу мистецтв "ДИВОГРАЙ", який проходив під патронатом Міністерства культури та інформаційної політики України, міжнародного радіо "RADIO SFERA MUSIC", Асоціації діячів естрадного мистецтва України, продюсерського центру TUARON MANAGEMENT;
  • Вихованці Арсеній Хасапетян та Євгеній Шелест стали лауреатами 2 ступеня Міжнародного двотурового благодійного конкурсу мистецтв «Polska Rapsodia 2023» (м. Варшава, Польща);
  • Вихованці Аліна Бадюл, Марія Шокур, Євгеній Шелест стали лауреатами 2 ступеня, а Ярина Голубнича - лауреатом 3 ступеня Міжнародного двотурового благодійного конкурсу мистецтв «Різдвяна симфонія» (м. Кошице, Словаччина);
  • Вихованці Євгеній Шелест  став лауреатом 1 ступеня, Ярина Голубнича, Арсеній Хасапетян, Ксенія Корсун, Аліна Бадюл, Варвара Красиля - лауреатами 2 ступеня Міжнародного багатожанрового двотурового благодійного конкурсу мистецтв Україна «Зимова казка» (м. Брно, Чехія).

 

У 2023 році приділено значну увагу на налагодження роботи, поліпшення матеріально-технічної бази, здійснення ремонтних та відновлювальних робіт в закладах культури Донецької селищної ради, а саме:

  • КЗ ПМО «Донецька дитяча музична школа» - капітальний ремонт покрівлі та ґанку, придбано нові музичні інструменти - 1 513, 690 тис.грн.;
  • Донецька філія для дітей КЗ «Публічна бібліотека Донецької селищної ради» - поточний ремонт приміщення, замінено старі вхідні та внутрішні двері, (1115,847 тис.грн.);  
  • Донецька філія КЗ «Публічна бібліотека Донецької селищної ради» - замінено старі вікна та вхідні двері на енергозберігаючі металопластикові - 100,922 тис.грн.;
  • Андріївський селищний будинок культури – замінено старі вікна та вхідні двері з захисними ролетами - 849,749 тис.грн.;
  • П’ятигірський Палац культури - здійснено роботи з часткової заміни, пошкоджених внаслідок військових дій країни-агресора, вікон та дверей на енергозберігаючі металопластикові (899,956 тис.грн.), закуплено матеріали для здійснення поточного  ремонту спортивної зали та кімнати з тренажерами, здійснено підведення систем водопостачання та водовідведення тощо.

Продовжуємо розвиток молодіжної політики в громаді. Протягом звітного року молодіжний актив громади брав участь у різноманітних заходах, форумах, тренінгах, програмах та конкурсах, зокрема:

  • Участь в молодіжному форумі в рамках національно-патріотичної акції «Незламні» (16-18 червня 2023 р.), головним меседжем якого стало питання консолідації зусиль державних установ та громадських організацій, спрямований на підвищення рівня громадської свідомості молоді.
  • Участь у форумі “Молодь і влада” (18-20 серпня 2023 р.), який відбувся за ініціативи Української асоціації молодіжних рад та за організації Управління у справах молоді та спорту ХОВА в межах реалізації молодіжної політики та національно-патріотичного виховання молоді Харківської області.
  • За результатами конкурсного відбору Донецька селищна територіальна громада стала однією з переможців всеукраїнського конкурсу «Творимо молодіжну політику в громаді разом з молоддю», що втілюється в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Міжнародним республіканським інститутом (IRI). В рамках програми було проведено локальний діалог, менторські зустрічі та установчий тренінг в м. Київ (12-14 січня 2024 р.), в якому взяли участь представники громади.
  • Участь в проєкті «Будуємо Україну Разом (БУР)». За результатами конкурсного відбору на проведення в громаді будівельної акції БУРчику отримали фінансування на створення в смт Донець патріотичного стінопису «Вільний птах».

Влітку молодіжний актив громади спільно з працівниками Донецької селищної ради в смт Донець облаштували простір для відпочинку, розвитку, навчання та обміну досвідом під відкритим небом - «The OPEN HUB», де в теплу пору року для юних мешканців громади влаштовувались квести, покази фільмів, настільні ігри. А з грудня 2023 року на базі Донецької філії для дітей КЗ ПМО «Публічна бібліотека Донецької селищної ради» активно запрацював молодіжний простір - ХАБ «FREEDOM», в якому постійно відбуваються заходи для молоді.

 

 

 

ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ

 

На території громади продовжує свою роботу комунальний заклад «Спортивний клуб «Чемпіон» Донецької селищної ради, де заняття проводяться на безоплатній основі. В КЗ «СК «Чемпіон» працює 6 тренерів-викладачів (4 штатні, 2 сумісника), 4 інструктори з фізичної культури (2 штатних, 2 сумісника), які проводять заняття з боксу, веслування на байдарках і каное, волейболу, настільного тенісу, футболу, годзю-рю карате та пауерліфтингу. Тренерами-викладачами ведеться робота з 13 групами початкової та базової підготовки, в яких навчається 189 дітей та підлітків. Додатково заняттями спорту охоплено 98  дітей та дорослих. Всього заняттями в спортивному клубі «Чемпіон» охоплено 14,5% учнів навчальних закладів громади.

Вихованці комунального закладу «Спортивний клуб «Чемпіон» Донецької селищної ради протягом 2023 року приймали участь у Всеукраїнських та міжнародних змаганнях. 

До найбільших досягнень 2023 року слід віднести  результати юних боксерів: Звєрєв   Олександр - І місце на Чемпіонаті України з боксу серед юніорів та юніорок в м. Хмельницький, V місце на Чемпіонаті Європи з боксу серед юніорів та юніорок  в м. Плоєшта (Румунія), І місце на Чемпіонаті України з боксу серед молоді та жінок-молоді в с. Бояни (Чернівецька обл.). На Всеукраїнському турнірі з боксу серед молоді та жінок-молоді пам’яті Є.Кужельного в м. Хмельницький І місце та Овдієнко Максим - V місце.

На Всеукраїнському турнірі «Чемпіонат України з Кемпо-Карате», який проходив у м. Полтава (7 жовтня 2023р) Сірий Андрій - І місце, Зінуров Максим - ІІ місце, Шинкаренко Артем - ІІ місце, Василець Данило - ІІІ місце, Чигрин Вячеслав - ІІ місце, Пунін Дмитро - ІІ місце, Гвоздецький Назар - ІІІ місце, Задорожний Єгор - ІІІ місце.

Дівоча футбольна команда "Валькірії" Донецької СТГ (відділення футболу КЗ «Спортивний клуб «Чемпіон») стала срібним призером відбіркового етапу Чемпіонату України з футзалу серед дівочих команд старшої вікової  категорії 2007-2008 р.н., який проходив в м. Гребінка (Полтавська обл.) 15-16 грудня  2023р.

Вперше жіноча футбольна команда "Валькірії" Донецької СТГ приймає участь в Чемпіонаті України серед жіночих команд вищої ліги з футзалу сезону 2023/2024.                                                    

Незважаючи на складну ситуацію в Харківській області у зв’язку із повномасштабним вторгненням військ російської федерації до України, у 2023 році, на території Донецької громади вдалось провести 31 фізкультурно-оздоровчий та спортивний захід з волейболу, футболу, міні-футболу, футзалу, шахів, шашок, пляжного волейболу, стрітболу (вуличного баскетболу 3х3), паркового волейболу (4х4), велодні та руханки. 

Головним здобутком Донецької громади в умовах воєнного стану стало проведення протягом жовтня-грудня 2023 року відкритого чемпіонату  КЗ «Спортивний клуб «Чемпіон» Донецької селищної ради з футзалу серед дитячих команд 2007-2008 р.н., 2009-2011 р.н., 2012-2013 р.н., 2014-2015 р.н., 2016-2017 р.н. У змаганнях взяла участь 21 команда: 8 з Андріївки, 7 з Донця, 3 з Ізюма, 2 з П'ятигірського, 1 з Вербівки (Балаклійська міська територіальна громада). 

Проводились спортивні змагання на підтримку ЗСУ:

  • відкритий турнір з волейболу серед чоловічих команд за участі команд Донецької, Слобожанської та Первомайської громад (28.01.2023 р.) - зібрано 5116 грн.;
  • благодійний турнір з футзалу серед чоловічих команд за участі 6 команд Донецької громади - Донець, Андріївка, П'ятигірське, Шебелинка (11.02.2023 р.) - зібрано 1838 грн.;
  • благодійний легкоатлетичний пробіг до Дня незалежності України в Донці за участі 55 спортсменів з Донця, Андріївки, Балаклії, Слобожанського та Харкова (26.08.2023 р.) - зібрано 5007 грн.

Крім цього, спортсмени громади приймали участь в обласних змаганнях. В турнірі з боксу до Дня захисників та захисниць України, який пройшов м. Зміїв (12 жовтня 2023 р.) юні боксери громади здобули такі результати: Єфименко Артем - І місце, Атамась Євген - І місце, Оленич Максим - І місце, Бондаренко Євген - І місце, Волобуєв Костянтин - І місце, Вареніков Ілля - І місце, Трембач Максим - І місце, Овдієнко Максим - І місце, Кобець Дмитро - І місце, Рвачов Тимофій - І місце.

На Чемпіонаті Харківської області з боксу серед юнаків та юначок 2010-2011 р.н., який відбувся в м Харків (5-7 жовтня 2023р.) Касієва Діана - І місце, Оленич Максим - І місце, Вареніков Ілля - І місце, Трембач Максим - ІІ місце.

Збірна команда Донецької громади з міні-футболу приймала участь у двох турнірах, які проходили в м. Балаклія, де стали срібними призерами. Крім цього, збірна Донецької громади з футболу боролась за нагороди у відкритій Першості Зміївської територіальної громади з футболу сезону 2023, який проходив в м. Зміїв з червня по вересень.

До Дня молоді в м. Харків збірна Донецької громади з міні-футболу завоювала бронзові медалі на турнірі серед усіх районів Харківської області. 

Збірна команда Донецької громади з волейболу приймала участь у Кубку пам'яті Героя України Івана Гулого, який відбувся у м. Красноград. 

Культурно-спортивний захід "Велодень у вишиванці" зібрав 74 учасники з Донця, Андріївки, Шебелинки, Балаклії та Ізюма. Крім цього, вперше проведено культурно-спортивний захід "Велодень в Андріївці".

В Донецькій громаді розвивається спортивно-ветеранський рух. Ветерани спорту протягом року приймали участь у турнірах з футболу, ветерани з веслування беруть участь у змаганнях від всеукраїнського до міжнародного рівня. 

З метою популяризації в трудових колективах фізичної культури та спорту, здорового способу життя вперше проведено турнір з міні-футболу серед жіночих команд трудових колективів Донецької громади, у якому взяли участь працівниці закладів середньої освіти, закладів дошкільної освіти, Донецької селищної ради та ПЖКГ "Донецьке". Подібний турнір було проведено до Дня фізичної культури і спорту також і серед чоловічих команд трудових колективів громади за участі працівників закладів освіти, КП ДСР "П'ятигірське", ПЖКГ "Донецьке" та Донецької селищної ради.

Загалом фінансування галузі "Фізична культура і спорт" у 2023 році склало 9,9 млн. грн., з них: 9,1 млн. грн. - місцевий бюджет і 860 тис. грн. - позабюджетні кошти. Зокрема, на організацію участі вихованців КЗ "Спортивний клуб "Чемпіон" у всеукраїнських, регіональних, обласних, районних, місцевих змагань та на оренду спортивних залів для проведення тренувань та змагань на базі ФОК «Газовик» з місцевого бюджету здійснено фінансування у сумі – 702,753 тис.грн.

У 2023 році значну вагу було приділено відновленню славних традицій веслувального спорту в громаді. Так, протягом звітного періоду розпочались і тривають роботи за рахунок коштів місцевого бюджету та коштів ПЖКГ "Донецьке" зі створення з веслувальної бази на байдарках і каное в смт Донець сучасного закладу з якісним надання фізкультурно-оздоровчих та спортивних послуг населенню (на безоплатній основі). За кошти місцевого бюджету здійснено: капітальний ремонт покрівлі веслувальної бази, капітальний ремонт (утеплення) фасаду, капітальний ремонт системи опалення з встановленням теплового насосу повітря-вода, замінено старі дерев'яні вікна та двері на металопластикові енергозберігаючі на загальну суму - 3 695,709 тис. грн. За кошти ПЖКГ "Донецьке": проведено поточний ремонт огорожі, споруд та понтону, встановлено вузол обліку електричної енергії та систему відеоспостереження на території веслувальної бази - 609,000 тис. грн.

Також для належного функціонування та зміцнення матеріально-технічної бази КЗ "Спортивний клуб "Чемпіон" за кошти місцевого бюджету придбано спортивні тренажери, інвентар та форма, а для секції веслування - 12 байдарок та 1 каное, на загальну суму – 2 136,265 тис.грн.

 

 

 

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ

Соціальне забезпечення – одна з головних функцій держави, яка здійснюється завжди і за будь-яких умов на користь найбільш вразливих верств населення. За останні роки, на жаль, збільшується кількість громадян, які потребують соціального захисту. Соціальний захист громадян полягає у підтримці населення шляхом надання соціальної допомоги та соціальних послуг. Ці та інші заходи по забезпеченню соціальних гарантій на території Донецької селищної територіальної громади здійснює відділ соціального захисту населення, Центр надання соціальних послуг, служба у справах дітей.

Відділ  соціального захисту населення Донецької селищної ради в межах своєї компетенції забезпечує соціальний захист малозабезпечених та незахищених верств населення Донецької територіальної громади. За системою соціальної допомоги,  у відділі соціального захисту населення прийом громадян проводиться в ПК «Соціальна громада» та ЄІССС. Кількість посадових осіб, підключених до ПК « Соціальна громада » та ЄІССС становить 9, в т.ч. 4  - у старостинських округах.

За 2023 рік Відділом соціального захисту населення Донецької селищної ради сформовано та передано електронних справ для надання адміністративних послуг соціального характеру із використанням програмного комплексу "Соціальна громада" та ЄІССС – 3366 справ, з них: соціальних допомог – 1468, пільг – 189, субсидій – 525, видано 1184 довідки внутрішньо переміщених осіб.

Увага із сторони держави, яка  приділяється оздоровленню ветеранів війни, інвалідів та учасників ліквідації аварії на ЧАЕС дає можливість відділу соціального захисту населення приймати заяви та направляти на оздоровлення до санаторно-курортних закладів. Станом на 31.12.2023 року оздоровлено 13 осіб пільгових категорій, на суму 122,228 тис. грн.

Станом на початок року на території Донецької територіальної громади проживає 757 осіб з інвалідністю,  370 ветеранів війни, серед них 91 особа має статус учасника війни, 171 особа є учасниками бойових дій, 63 - інвалідами війни, на яких  поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. Також на території громади мешкає 81 багатодітна сім’я, в якій виховується 4-ро і більше дітей, 40 дітей з інвалідністю.  

Відповідно до затвердженої Комплексної програми соціального захисту населення «ТУРБОТА» Донецької селищної ради на 2022-2024 роки проведено ряд заходів, зокрема, було надано матеріальної допомоги громадянам, які опинились в скрутних життєвих обставинах на суму 3 017,642 тис.грн., в тому числі:

  • допомога онкохворим - 101 особі на суму 1 010,000 тис.грн;
  • допомога тяжкохворим – 57 особам на суму 172,000 тис.грн;
  • допомога на операцію – 113 особам на суму 565,000 тис.грн;
  • допомога на поховання – 27 особам на суму 162,000 тис.грн;
  • допомога на придбання деревини паливної – 46 сім’ям на суму 920,000 тис.грн;
  • інші види допомог- на суму 113,000 тис.грн.

Придбано солодких новорічних подарунків дітям пільгових категорій 244 особам на суму 75,642 тис.грн.

Відповідно до Програми компенсації фізичним особам які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі на 2022-2024 роки було здійснено виплати на суму 365,326 тис.грн.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України №321 від 05.04.2021р. «Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, переліків таких засобів» опрацьовано 107 заяв  від громадян та видано 98 направлень по протезуванню.

 Згідно з Законом України “Про залізничний транспорт” пільгові перевезення пасажирів здійснювалися компенсаційні виплати АТ «Українська залізниця» Виробничий підрозділ «Харківська дирекція залізничних перевезень» філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» за перевезення пільгового контингенту залізничним транспортом на суму 217,000 тис.грн. та компенсація телефонного зв’язку окремим категоріям громадян на суму 6,125 тис.грн.

 З метою підтримки мешканців Донецької селищної територіальної громади  – власників приватних житлових будинків, квартир,  знищених або пошкоджених внаслідок бойових дій спричинених військовою агресією РФ шляхом надання одноразової  матеріальної допомоги громадянам, які  на території  громади мають власність та зазнали матеріальної шкоди в результаті пошкодження або знищення приватного будинку чи квартири було надано допомоги на суму – 5 708,214 тис.грн. (537 особам).

Надано одноразову матеріальну допомогу 51 військовослужбовцю та членам їх сімей - 290,000 тис.грн

 

 

 

СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ

Упродовж 2023 року Службою у справах дітей Донецької селищної ради здійснювалася робота над реалізацією державної політики з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, підтримки національного усиновлення, інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; забезпечення контролю за дотриманням вимог чинного законодавства у сфері захисту прав дітей;  підвищення рівня правової культури нашої територіальної громади  у сфері охорони дитинства.

На території Донецької селищної ради проживає 3248 дитини. Станом на 01.02.2024 року на обліку в Службі у справах дітей перебуває  39 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: на первинному обліку - 36 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, прибули з інших територій - 3 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

З цих дітей:

 

  • 28 дітей - виховуються у сім’ях опікунів, піклувальників;
  • 2 дітей  - у прийомних сім’ях;
  • 8 дітей  - у дитячому будинку сімейного типу;
  • 1 дитина - у медичному закладі.

 

Осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до досягнення ними 23 річного віку – 34. На території громади функціонують три прийомні родини, в яких виховується 7 дітей. На обліку служби перебувають 19 родин потенційних усиновлювачів.

Відповідно до постанови  Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 року № 268 «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів» у 2023 році 591 дитині Донецької громади надано статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

З метою своєчасного виявлення та обліку дітей із сімей, які неспроможні виконувати батьківські обов’язки та потребують соціального захисту, службою налагоджена відповідна взаємодія із закладами освіти, охорони здоров’я, Центром надання соціальних послуг Донецької селищної ради, поліцейськими офіцерами громади, відділом поліції №1 Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області.

Упродовж 2023 року проведено 87 профілактичних рейдів з метою попередження дитячої бездоглядності, бродяжництва, жебракування, профілактики правопорушень, проведено обстеження житлово-побутових умов проживання сімей, які проживають на території Донецької селищної ради, складено 87 актів обстежень житлово-побутових умов проживання. У ході обстежень батьки, законні представники дітей попереджені про адміністративну відповідальність за невиконання батьківських обов’язків, проведено бесіди щодо правил поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів, дотримання комендантської години.

Протягом 2023 року взято на облік 25 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв’язку з ухиленням батьків від виконання батьківських обов'язків; знято з обліку 19 дітей, які перебували у складних життєвих обставинах, а саме: 5 дітей - у зв’язку зі зміною місця проживання; 13 дітей - у зв’язку з усуненням несприятливих умов та обставин проживання дітей, 1 дитину - у зв'язку із наданням статусу дитини, позбавленої батьківського піклування.

За звітній період службою направлено 18 листів до відділу поліції №1 Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області щодо притягнення до адміністративної відповідальності батьків, які ухиляються від виконання батьківських обов'язків, передбачених ст.150 Сімейного кодексу України, щодо створення належних умов проживання дітей, 15 батьків притягнуто до адміністративної відповідальності, 3 справи перебувають на розгляді у Балаклійському районному суді.

Троє дітей відібрано у матерів у зв’язку із загрозою життю та здоров’ю дитини відповідно до рішень, прийнятих виконавчим комітетом, діти перебувають у родинах патронатних вихователів. Службою у справах дітей подано позови про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

За сприяння Донецької селищної ради родини, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, та родини, які опинились у складних життєвих обставинах СЖО) постійно отримують гуманітарну допомогу. Зокрема, у 2023 році для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та прийомних сімей отримано 10 буржуйок (Піч АЛЧА 957) від ГО «СИЛА ЗМІН». Родинам СЖО благодійною організацією «МОМ» надавалась благодійна допомога у вигляді наборів побутового вжитку, (ковдри, подушки, відра, побутова хімія та інше) У грудні відбулась видача теплого одягу від ГО «Український професійний розвиток-партнеру Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ) обліковим категоріям дітей у кількості 35 наборів.

Завдяки співпраці Служби у справах дітей із підприємствами та організаціями ради, дітям облікових категорій до різдвяних та новорічних свят підприємством ЖКГ «Червонодонецьке» придбано повербанки. Працівниками Шебелинського відділення бурових робіт придбано новорічні подарунки та солодощі до Дня Святого Миколая за листами діточок (мобільні телефони, планшети, настільні ігри, іграшки тощо)

Окрім того, на постійній основі з 01.03.2022 року на базі Служби у справах дітей працює гуманітарний штаб допомоги дітям громади, де усі мешканці, які потребують допомоги, мають можливість отримати підгузки, дитяче харчування, іграшки, одяг, тощо. За 2023 рік гуманітарний штаб відвідали 1134 мешканця.

Протягом 2024 року визначатимуться оптимальні шляхи вирішення питань сімейних форм виховання у відповідності до індивідуальних потреб кожної дитини та влаштування її на виховання у сім’ю опікунів, піклувальників, прийомну сім’ю, дитячі будинки сімейного типу.

Також планується впровадження в громаді послуги патронатного вихователя. Наразі одна родина виявила бажання стати патронатними вихователями, йде збір відповідних документів.

 

 

ЦЕНТР НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ

З метою якісного надання соціальних послуг особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення в Донецькій територіальній громаді продовжує функціонувати Центр надання соціальних послуг.

Основним завданням Центру є проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потрапляння в складні життєві обставини осіб/сімей, які належать до вразливих груп населення та надання їм комплексу необхідних соціальних послуг, яких вони потребують, відповідно до переліку послуг, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері соціального захисту населення, з метою мінімізації або подолання обставин.

Протягом  2023 року відділення соціальної допомоги вдома Центру надання соціальних послуг Донецької селищної ради надало послуги 273 особам. Було здійснено 24 651 відвідування підопічних та надано 46 730 послуг (допомога у веденні домашнього господарства, у самообслуговуванні, психологічна підтримка). Відвідування відбувається два рази на тиждень, а до маломобільних осіб три рази на тиждень. На кінець року на обслуговування в даному відділенні знаходиться 232 особи, з яких 64 особи це маломобільні та ліжковохворі люди.

        Фахівцями  відділення соціальної роботи в 2023 році виявлено 12 сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах та  в яких виховується 37 дітей. Їм було надано послугу соціального супроводу сімей/осіб, які перебувають в складних життєвих обставинах.     Здійснено 394  акти оцінки потреб сім’ї/особи. Сім’ї не потребували  соціального супроводу, вони отримали соціальну послугу консультування. Станом на 31.12.2023 року соціальну послугу інформування отримали 1509 осіб, які потрапили або мають ризик потрапити в складні життєві обставини та 936 особи отримали послугу соціальна профілактика. Фахівці відділення здійснили виїзди за 40 випадками домашнього насильства в громаді, проінформували постраждалих про наявність «Кризового Центру допомоги постраждалим від домашнього насильства» у м. Харків, від послуг якого вони відмовились.

Наразі, Центром надання соціальних послуг з 18 базових соціальних послуг надається 11:

  • догляд вдома;
  • інформування;
  • консультування;
  • соціальна адаптація;
  • соціальна профілактика;
  • представництво інтересів;
  • соціальна інтеграція та реінтеграція;
  • соціальний супровід сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах;
  • посередництво;
  • екстрене кризове втручання;
  • соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти сироти та діти позбавлені батьківського піклування.

У 2023 році із загального фонду бюджету Донецької селищної територіальної громади на утримання Центру надання соціальних послуг Донецької селищної ради, який має статус юридичної особи з загальною штатною чисельністю 24 штатних одиниці було виділено - 5 037,469 тис. грн.

За період 2023 року було залучено до виконання суспільно корисних робіт 49 осіб з числа зареєстрованих безробітних.  Джерелом фінансування витрат на виконання робіт є кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. На спеціальний реєстраційний рахунок відкритий в органах Казначейства було перераховано кошти від Харківського обласного центру зайнятості в загальній сумі – 309,227 тис.грн.

На кінець року на обслуговуванні в даному відділенні знаходилося 232 особи, з яких 64 особи це маломобільні та ліжковохворі люди.

Діяльність відділення із соціальної роботи, як і всього  Центру надання соціальних послуг Донецької селищної ради, була  спрямована на реалізацію державних, галузевих і регіональних програм по соціальному становленню та розвитку дітей, сімей та молоді і реалізувалася відповідно до Законів України та загальнодержавних програм щодо соціальної роботи із сім’ями, дітьми та молоддю та здійснювалась за такими напрямками:

  • соціальне супроводження прийомних сімей;
  • профілактика раннього соціального сирітства;
  • надання соціальних послуг дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування;
  • соціальний супровід сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах;
  • соціальна робота щодо запобігання насильству в сім’ї та жорстокому поводженню з дітьми;
  • соціальна підтримка неповнолітніх та молоді, де покарання не пов’язане з позбавленням волі або умовно засуджені, соціальний патронаж неповнолітніх та молоді, які повернулися з місць позбавлення волі;
  • комплексна допомога дітям, молоді та різним категоріям сімей у виході із кризової ситуації;
  • здійснення профілактично-просвітницької роботи серед дітей, молоді та різних категорій сімей.

 

 

 

 

 

 

 

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Один із пріоритетних напрямків роботи громади – забезпечення населення якісною медичною допомогою. Первинна медична допомога в Донецькій громаді надається в 4 АЗПСМ (смт Донець, смт Андріївка, с. Пришиб, с-ще П’ятигірське). До складу КНП «ЦПМСД» входить 3 ФАПи (с. Шебелинка, с. Явірське, с. Покровське). На ФАПи для надання медичної допомоги мешканцям згідно графіка виїздять лікарі: з АЗПСМ с. Пришиб лікар Тітовськой С.І. – до ФАП с. Покровське та с. Явірське та сімейний лікар Архипченко Д.В - до ФАП с. Шебелинка. Також у зв’язку з відсутністю лікаря в АЗПСМ с-ще П’ятигірське до амбулаторії виїздить сімейний лікар Мережко С.Л. з Андріївської АЗПСМ та на 0,25 ставки працює сімейний лікар Салова О.О. з Балаклійського ЦПМСД.

Медичні послуги населенню надаються у відповідності до наказу МОЗ №504. КНП «ЦПМСД» Донецької селищної ради  обслуговується по деклараціям 14100 осіб, це 65% від загальної  кількості мешканців  громади. Протягом 2023 року до сімейних лікарів звернулись 44454 особи, до педіатрів – 7033 дитини. Було проведено 6587 лабораторних досліджень та 3643 ЕКГ.

Фінансування  первинної медичної допомоги населенню, що надається центрами первинної медичної (медико-санітарної) здійснюється за рахунок коштів Національної служби здоров’я України відповідно до підписаних декларацій. У 2023 році на первинну медичну допомогу населенню, що надається центрами первинної медичної (медико-санітарної) допомоги, а саме КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Донецької селищної ради, використано коштів  загального фонду  бюджету  Донецької селищної територіальної громади у сумі 5 984,662 тис. грн.

По спеціальному фонду бюджету передбачено бюджетні призначення в сумі 2 653,503 тис. грн.

Касові видатки за  звітний період становлять 2 046,295 тис. грн, які були використані:

  • на придбання: напівавтоматичного біохімічного аналізатора  SBA-733,  стерилізатора повітряного, електрокардіографів, аквадистилятору ДЕ-5 на суму 361,957 тис. грн.
  • на проведення капітального ремонту Амбулаторії загальної практики сімейної медицини смт. Андріївка – 1 476,298 тис. грн. та капітального ремонту Амбулаторія загальної практики сімейної медицини разом з гаражним приміщенням с.П’ятигірське – 208,040 тис. грн.

Рівень виконання планових показників спеціального фонду становить 77,1%. Обсяг видатків спеціального фонду бюджету порівняно з відповідним показником минулого року збільшився на 2 046,295 тис. грн.

Що свідчить про виконання завдання бюджетної програми, а саме:  придбано всі необхідні медикаменти та медичні засоби індивідуального захисту та  медичне  приладдя для всього штату, сплачено комунальні послуги в повному обсязі, придбано  предмети, матеріали для потреб закладів охорони здоров’я (бензин, та дизильне паливо), сплачено послуги інтернету ХОКС і ХЕЛСІ для кожного сімейного лікаря, для ведення декларацій, лікарняних та щеплень, зроблено ремонт автомобіля, проведено тех. огляд і страхування. Залучено нового лікаря в с. Пришиб та надано матеріальну допомогу на облаштування. Встановлено та виплачена надбавка до посадового окладу протягом перших чотирьох місяців роботи новому лікарю. За звітній період було здійснено відшкодування 156 перевезень трьох хворих з нирковою недостатністю.  

А також придбано на суму 86,702 тис. грн. медикаментів для онкохворих. За рік в КНП «ЦПМСД» отримували безкоштовні знеболюючі 3 хворих, які є на обліку та не змозі придбати знеболюючі препарати для онкохворого за власний рахунок. Відсоток виконання до плану з поточного року складає лише 46,12 %, це пов’язано з відсутністю звернень громадян для відшкодування дорогого медичного препарату.

 

 

 

 

 

 

НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ

 

З метою забезпечення прав громадян на отримання якісних адміністративних послуг в Донецькій селищній територіальній громаді функціонує відділ «Центр надання адміністративних послуг» Донецької селищної ради Ізюмського району Харківської області, який результативно взаємодіє з суб'єктами надання адміністративних послуг. Основними завданнями та функціями відділу ЦНАП є реалізація державної політики у сфері надання адміністративних послуг для мешканців громади, основними принципами якої є: єдиний відкритий простір, ввічливе ставлення персоналу, зрозумілі процедури, стислі та чітко визначені строки, комфортні умови для клієнтів, максимальна результативність.

Відділом ЦНАП  за 2023 рік надано 3127 адміністративних послуг зокрема:

  • реєстрація місця проживання фізичних осіб – 443;
  • зняття з реєстрації місця проживання – 728;
  • видано витягів про реєстрацію місця проживання особи – 1501;
  • надано  відповідей на запити про інформацію 710;
  • державна реєстрація шлюбу – 33;
  • державна реєстрація народження фізичної особи та її походження – 47 (15 дівчаток та 32 хлопчика)
  • державна реєстрація народження із визнанням батьківства – 9;
  • державна реєстрація смерті – 273;
  • видано довідок для отримання допомоги на поховання – 273;
  • видано довідок за запитами громадян щодо сумісного проживання, ведення спільного господарства з особою на момент смерті – 88;
  • видано  довідок про призначення одноразової допомоги при народження дитини відповідно до ч.1, ст.135 Сімейного Кодексу України – 5.

З метою створення зручних і доступних умов для отримання населенням адміністративних послуг в 2023 році продовжено реалізацію проєкту  «Реконструкція нежитлового приміщення №2 в житловому багатоповерховому будинку під «Центр надання адміністративних послуг Донецької селищної ради Ізюмського району Харківської області» за адресою: вул. Центральна, буд. 40, смт. Донець». Кошти на ремонт приміщення виділені з місцевого бюджету у сумі 5 368,207 тис.грн. На сьогоднішній день всі будівельні роботи завершені, здійснено облаштування приміщення новими сучасними меблями та необхідним обладнанням, для зручності, економії часу громадян та оптимізації процедури надання послуг встановлено реєстраційний термінал для електронної черги.

Затверджений Перелік адміністративних послуг, які надаються через ЦНАП, є динамічним та постійно актуалізується, ведеться активна робота над запровадженням можливості надавати через ЦНАП максимальну кількість адміністративних послуг, але у зв’язку із відсутністю державного реєстратора на сьогоднішній момент надається тільки - 61 послуга.

Працюють віддалені робочі місця у старостинських округах:

  • смт Андріївка,  пл. Центральна, 6;
  • с-ще П’ятигірське, вул. Перемоги, 24;
  • с. Пришиб, вул. Данилевського, 70А.

Для покращення якості та доступності надання адміністративних послуг від проєкту «Спеціальна програма підтримки східної України (підконтрольні уряду території)/EU4ResslsentRegions», що співфінансується Європейським Союзом та впроваджується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) отримано паспортну станцію для оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм та паспорта громадянина України у формі ID-картки вартістю 494,753 тис.грн.

В рамках реалізації грантового проєкту «Сучасні ІТ рішення для покращення надання адміністративних послуг у трьох територіальних громадах Сумської, Харківської та Дніпропетровської областей», що реалізується за підтримки  Програми розвитку ООН, Донецька селищна рада отримала  програмний комплекс «ЦНАП SОS.Послуги» для автоматизації роботи ЦНАП, а також серверне та додаткове периферійне обладнання загальною вартістю  230,443 тис.грн.

Продовжується ведення реєстру територіальної громади (РТГ) в електронній формі. Під час військового стану з 24 лютого 2022 року було призупинено роботу в РТГ, з метою збереження даних. На сьогоднішній день роботу в РТГ відновлено і удосконалено, відтепер замість довідок з місця реєстрації особи запроваджено Витяг з реєстру територіальної громади.  Активно ведеться робота по актуалізації даних в РТГ.

 

 

 

РОБОТА У СФЕРІ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ

Цивільний захист

У звязку з повномасштабним вторгненням  реагування на  безпекові виклики в умовах війни та воєнного стану стало фундаментальною потребою нашої громади.

Основна робота з питань цивільного захисту спрямовувалась на:

  • забезпечення цивільного захисту на території Донецької селищної територіальної громади;
  • створення районної ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Ізюмського району Харківської області та забезпечення виконання нею завдань
  • підтримання у постійній готовності місцевої системи централізованого оповіщення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій, здійснення її модернізації та забезпечення функціонування;
  • забезпечення проходження в установлені строки навчання з питань цивільного захисту посадових осіб, працівників органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання комунальної власності з числа керівного складу та фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією та здійсненням заходів цивільного захисту, організація навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях, формування планів проведення і облік проведених спеціальних об’єктових навчань та тренувань з питань цивільного захисту на відповідній території;
  • організація виконання вимог законодавства щодо створення, використання, утримання та реконструкції фонду захисних споруд цивільного захисту;
  • забезпечення готовності органів управління, сил та засобів цивільного захисту до оперативного реагування на надзвичайні ситуації.

На даний час на території громади знаходяться 36 захисних споруд: комунальної власності – 21 укриття (протирадіаційні укриття - 17, найпростіші укриття - 4), державної власності (об’єктові) – протирадіаційні укриття – 13, сховища – 2). У 8 протирадіаційних укриттях зроблено поточний ремонт, приведено у готовність до використання в якості укриттів. В 2023 році з місцевого бюджету направлено субвенцію обласному бюджету на придбання п’яти наземних швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту у сумі 6 723,22 тис. грн. Споруди розташували в місцях масового скупчення людей в трьох населених пунктах громади, поруч з будівлями, де немає підвальних приміщень, що дозволить мешканцям громади вберегтися під час ворожих обстрілів.

Працює система оповіщення мешканців громади про сигнали повітряної тривоги (смт Донець, смт Андріївка та с-ще П'ятигірське).

Продовжують функціонувати  6 «Пунктів незламності», де, в разі тривалого відключення електроенергії і низьких температур можна зігрітися, зарядити телефони.

Питання техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій  розглядаються на засіданнях Комісії ТЕБ та НС. У 2023 році проведено  18 таких засідань, вирішено 36 питань.

Одним із питань цивільного захисту населення на території громади є створення матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. За відповідною програмою у поточному році за рахунок коштів місцевого бюджету матеріальний резерв було поповнено придбанням необхідних засобів, призначених для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, надання допомоги постраждалому населенню, проведенню відновлювальних робіт і заходів на суму – 521,862 тис. грн.

На кінець року проаналізовано стан цивільного захисту населення в громаді та підготовлено відповідні звіти згідно з Табелем термінових та строкових донесень з питань цивільного захисту. Проведені профілактичні роботи щодо попередження нещасних випадків на період воєнного стану під час перебування на відкритих місцевостях та в приміщеннях.

З метою недопущення травмування жителів громади та нещасних випадків разом з підрозділами ДСНС, ЗСУ проводилась робота з розмінування, обстежень місць влучання вибухонебезпечних предметів, логістики пересування мобільних нарядів; здійснювався обмін інформацією, спільне реагування на надзвичайні ситуації.

З метою організації заходів із запобігання виникнення пожеж та їх гасіння, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та небезпечних подій, забезпечення ефективної роботи з організації та забезпечення пожежної безпеки на території Донецької селищної територіальної громади в серпні 2023 року було утворено Комунальну установу «Пожежно-рятувальний підрозділ» Донецької селищної ради. До структури КУ «ПРП» входить 2 відділення (смт Донець та смт Андріївка) зі штатною кількістю – 47 осіб. З 01.01.2024 року відділення ПРП в смт Андріївка приступило до виконання своїх обов’язків

Військовий облік, мобілізаційна робота

 

З метою своєчасного оповіщення резервістів, військовозобов’язаних та постачальників техніки національної економіки за ініціативою Ізюмського РТЦК та СП та Відділу надзвичайних ситуацій, військового обліку, мобілізаційної роботи створено на території Донецької територіальної громади пункт збору селищної ради на базі приміщення селищної ради та офісів старост у старостинських округах громади з організаційною структурою: управління пункту, відділення оповіщення і явки, відділення формування і відправки команд, група розшуку; затверджено особовий склад пункту збору.

Співпрацюємо з першим відділом Ізюмського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а також з підприємствами, установами та закладами різних форм власності. Проводиться уточнення облікових даних первинно-персонального обліку військовозобов’язаних Донецької ТГ з обліковими даними першого відділу Ізюмського РТЦК та СП.

На військовому обліку знаходяться військовозобов’язані віком від 18 до 60 років, резервісти та призовники. Конфіденційність інформації зберігається відповідно умовам військового стану. Проводиться моніторинг кількості мобілізованих до лав ЗСУ, Національної гвардії, територіальної оборони, інших військових формувань. Проводяться всі необхідні заходи щодо оповіщення військовозобов’язаних згідно розпоряджень першого відділу Ізюмського РТЦК та СП в період військового стану. Підготовлені та надані до першого відділу Ізюмського РТЦК та СП списки та особові справи юнаків (допризовників) 2007 року народження, які підлягають приписці до призовної дільниці (оформлено 83 особові справи). Постійно підтримується зв’язок з мобілізованими для виявлення потреб, підтримки та можливої допомоги.

 

Забезпечення громадської безпеки та сприяння

правоохоронним органам

 

Продовжуємо реалізовувати на території громади проєкт «Поліцейський офіцер громади», в смт Андріївка діє «Поліцейська станція», на сьогоднішній день територію громади обслуговують два офіцера громади. В 2023 році з місцевого бюджету виділено кошти у сумі 850,000 тис.грн. на придбання  та переобладнано під спеціалізоване призначення службового автомобіля для 3-го поліцейського офіцера. З метою забезпечення роботи автомобілів також виділено кошти на закупівлю ПММ у сумі 296,00 тис.грн.

Поліцейськими офіцерами громади у звітному році було виявлено та задокументовано 14 адміністративних правопорушень, які було розглянуто на Адміністративній комісії при виконавчому комітеті Донецької селищної ради. До бюджету Донецької селищної ради правопорушниками були внесені грошові кошти у сумі 47,940 тис.грн. Розглянуто 648 звернень громадян. В навчальних закладах проведено 91 виховних бесід про недопущення вчинення неповнолітніми кримінальних та адміністративних правопорушень, дотримання правил поведінки під час навчального процесу та повідомлення про факти булінгу.

Спільно із службою у справах дітей та іншими зацікавленими органами проведено 47 рейдів до сімей з складними життєвими ситуаціями, 9 рейдів на місцеві пляжі з метою організації безпеки на воді, 43 рейди по торговим точкам щодо запобігання незаконної торгівлі алкогольними напоями чи тютюновими виробами, а також торгівлі в непередбачених для цього місцях; систематично проводились профілактичні заходи за вказаними напрямками.

Для створення безпечного дорожнього середовища в громаді та попередження порушень правил дорожнього руху, розроблено схеми організації дорожнього руху на ділянки вулично-дорожньої мережі, які прилягають до територій дитячих і навчальних закладів в смт Донець – 197,643 тис. грн. З метою посилення уваги водіїв облаштовано  пішохідні переходи біля  закладів загальної середньої та дошкільної освіти громади стилізованими скульптурами «Хлопчик-пішохід» -  6 одиниць на суму 121,800 тис.грн.

З метою забезпечення конструктивної взаємодії Донецька селищна рада активно співпрацює з 42 ДПРЧ, 6 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Харківській області, ДУ «Покровська виправна колонія (№17) та здійснює підтримку державних та військових установ. Так, Харківській обласній прокуратурі для Ізюмської окружної прокуратури та для Балаклійського відділу Ізюмської окружної прокуратури була надана субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного розвитку регіонів на придбання комп'ютерної техніки та капітальний ремонт приміщень адміністративної будівлі, а саме - на придбання: меблів (199,000 тис.грн.), оргтехніки та комплектуючих для відеоконференції (72,052 тис.грн.), побутової техніки (46,591 тис.грн.), Відділу поліції №1 Ізюмського районного управління поліції ГУНП в Харківській області на проведення ремонту, а саме придбання та встановлення дверей у службових кабінетах адміністративної будівлі відділу поліції (на заміну знищеної під час окупації м. Балаклія, м. Ізюма військами країни-агресора комп’ютерної техніки).

З метою забезпечення умов для перемоги України у війні проти російської федерації, за вимогою правоохоронних органів, здійснювався моніторинг даних з метою виявлення фактів колабораційної діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій місцевого самоврядування, яка завжди здійснюється в умовах конфлікту інтересів.

 

ДОПОМОГА ЗБРОЙНИМ СИЛАМ УКРАЇНИ ТА ПІДРОЗДІЛАМ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОБОРОНИ

 

Матеріали не оприлюднено

у зв’язку із обмеженням доступу до інформації

В умовах воєнного стану [Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», Закон України «Про правовий режим воєнного стану», Наказ Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25 квітня 2022 року № 75 (зі змінами)], органи місцевого самоврядування здійснюють насамперед заходи, необхідні для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки.

Відповідно до ч.2 статті 64 Конституції України, статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації», ч.2 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації»,

Обмеження доступу до інформації здійснюється при дотриманні сукупності таких вимог:

1) виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи кримінальним правопорушенням, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя;

2) розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам;

3) шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ ТА ПЛАНИ НА НАСТУПНИЙ РІК

Попри повномасштабне російське вторгнення, у результаті злагодженої роботи селищної влади, депутатів, членів виконавчого комітету, працівників виконавчих органів селищної ради, установ, закладів, підприємств, організацій селищної комунальної власності, волонтерів, кожного жителя, Донецька селищна територіально громада справилася з викликами умов воєнного стану та значних фінансових обмежень та продемонструвала готовність вирішувати складні завдання.

Цей рік був не легким для нас усіх. Війна триває, наші Збройні Сили України роблять все можливе і не можливе, щоб втримати ворога, за що їм низький уклін. Ми пам'ятаємо кожного Героя нашої громади, який віддав своє життя за свободу і територіальну цілісність країни і завдяки яким ми прожили і пропрацювали цей рік. Важливий цей рік тому, що економічна ситуація, що склалася в країні, створила для нас справжній виклик, щоб ми утримали як соціальну, так і критично-важливу інфраструктуру.

У 2024 році ми визначили для себе наступні пріоритети:

    1. Збалансоване формування бюджету громади та його наповнення.
    2. Підтримка Збройних Сил України, військовослужбовців та їх родин.
    3. Питання безпеки та надання соціальної підтримки мешканцям і внутрішньо-переміщеним особам, які цього потребують.
    4. Підтримка галузей та систем життєзабезпечення громади в належному стані.

 

ЄДИНИЙ І ГОЛОВНИЙ ПЛАН НА НАСТУПНИЙ РІК – ПРАЦЮЄМО НА ПЕРЕМОГУ АБИ МАТИ МОЖЛИВІСТЬ ДОСТОЙНО ЖИТИ І РОЗВИВАТИСЯ!

 

 

 

Донецький селищний голова                              Анатолій НАЗДРАЧОВ