Спалювання сухого листя і трави - заборонено законом!

  • 47

Фото без опису

За спалювання сухостою під час дії воєнного стану передбачена кримінальна відповідальність!

На час воєнного стану спалювання сухостою може бути прирівняним до диверсій. Це передбачає кримінальну відповідальність.

Масштабні вогнища можуть розцінюватись як подання світлових сигналів ворогу. Водночас, задимлення обмежує видимість та огляд місцевості бійцями Збройних Сил України та територіальної оборони.

Рятувальники, які виїжджають на такі виклики, фактично, змушені використовувати резерви не за призначенням, а тому можуть просто не встигнути туди, де справді буде потрібна термінова допомога.

Лише від початку року у Донецький громаді зафіксовано вже більше 40 пожеж в екосистемах. Кожна така пожежа – це забруднення повітря і ґрунту, вбивство тварин, птахів і комах, а також шкода здоров’ю людини. Адже разом із димом у повітря, а потім й у легені людини, потрапляють важкі метали, діоксини та найрізноманітніші канцерогенні сполуки.

Для довідки: 3 березня 2022 року парламент вніс зміни до Кримінального кодексу України, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану.

Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, спрямованих на послаблення держави, додали навмисні підпали, зокрема сухої рослинності спрямованих на радіоактивне забруднення, масове отруєння, поширення епідемій, епізоотій чи епіфітотій.

Мешканці громади, вкотре просимо вас не бути байдужими до довкілля і свого здоров’я й не спалювати суху рослинність, а також не залишатись осторонь у випадку, коли стали свідками спалювання та маєте інформацію про паліїв до служб 101 та 102.