ЩО ТАКЕ ВАКЦИНОКЕРОВАНІ ІНФЕКЦІЇ?

  • 261

ЩО ТАКЕ ВАКЦИНОКЕРОВАНІ ІНФЕКЦІЇ?

Фото без опису

24 квітня 2024 року стартує Всесвітній тиждень імунізації, і триватиме до 30 квітня.  За ініціативою ВООЗ в усіх країнах світу в останній тиждень квітня відзначається Всесвітній тиждень імунізації (ВТІ).

Всі чули про важливість вакцинації, завдяки якій людство перемогло натуральну віспу, знизилася захворюваність на поліомієліт, смертність від кору та від правця новонароджених. Завдяки щепленням щороку вдається врятувати близько 3 млн. дітей, а у 750 тис. – запобігти тяжким ускладненням інфекційних захворювань.

Вакцини дають змогу запобігти розвитку близько 60 інфекційних захворювань, про що свідчать результати останніх наукових досліджень.

Вакцинокеровані інфекції – це інфекційні захворювання, яким можна запобігти шляхом імунізації. Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту від відповідної інфекції. Результатом щеплення є формування специфічного імунітету.

В Україні вакцинація проводиться згідно з Календарем профілактичних щеплень, розробленого з урахуванням міжнародного досвіду. До нього входять вакцини від десяти інфекційних захворювань: кашлюку, дифтерії, правця, кору, паротиту, краснухи, туберкульозу, гемофільної інфекції (Hib-інфекції), гепатиту В та поліомієліту. Більшість цих хвороб мають смертельно небезпечні ускладнення, такі як, наприклад, параліч, пневмонія, ураження серця та мозку. Ефективність імунізації є найвищою в разі дотримання зазначених у календарі вікових термінів проведення щеплень.

Крім того існують рекомендовані щеплення, які застосовуються у світі для попередження таких захворювань, як менінгіт, ротавірусний гастроентерит, пневмококова інфекція, грип, вітряна віспа, гепатит А, папіломавірусна інфекція тощо. Їх часто роблять за епідемічними показаннями, а також для виїзду за кордон в країни, ендемічно не благополучні з цих інфекцій.

Охоплення населення вакцинацією на рівні 95% дає можливість забезпечити колективний імунітет, що дає повноцінний захист населення від спалахів та епідемій інфекційних захворювань.

Сьогодні у зв’язку з військовою агресією російської федерації значно знизилось охоплення населення вакцинацією, що підвищує ймовірність виникнення та епідемічного поширення інфекційних захворювань. Цьому також сприяє масова міграція населення, скупчення людей в прихистках, підвищений ризик травмування, часом недоступність якісної медичної допомоги та ослаблення імунітету на фоні постійного стресу.

Саме тому важливо своєчасно робити профілактичні щеплення та  захистити себе і своїх дітей від тяжких наслідків  інфекційних захворювань.