Самовільне та неконтрольоване спалювання стерні, сміття та залишків рослинності тягне за собою адміністративну або кримінальну відповідальність

  • 372

Фото без опису

Донецька селищна рада наголошує на необхідності запобігання та протидії масовим пожежам у пожежонебезпечний  період 2024 року!!!!

                                    Шановні мешканці громади та гості!

Звертаємо Вашу увагу, що за самовільне та неконтрольоване спалювання стерні, сміття та залишків рослинності встановлена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Відповідно до статті 77 Кодексу України про адміністративне правопорушення випалювання стерні, луків, пасовищ, природної рослинності тягнуть за собою накладання штрафу на громадян від ста вісімдесяти (3060 грн) до трьохсот шістдесяти (6120 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від дев’ятисот (15300 грн) до однієї тисячі двохсот шістдесяти (30600 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно із статтею 245 Кримінального Кодексу України «Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу» порушники караються штрафом  від п’яти тисяч чотирьохсот (91800 грн) до дев’яти тисяч (153000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох (2) до п’яти (5) років позбавлення волі, або позбавлення волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки -   караються позбавленням волі на строк від п’яти (5) до десяти (10) років.

Стаття 113 ККУ «Диверсія» вчинення з метою ослаблення держави вибухів, підпалів або інших дій, спрямованих на масове знищення людей, заподіяння тілесних ушкоджень чи іншої шкоди їхньому здоров'ю, на зруйнування або пошкодження об'єктів, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення, а також вчинення з тією самою метою дій, спрямованих на радіоактивне забруднення, масове отруєння, поширення епідемій, епізоотій чи епіфітотій карається позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Шановні жителі громади, пам’ятайте, що випалювання стерні, сухої трави, поживних залишків соломи може призвести до пожеж на сусідніх полях, на територіях приватних домоволодінь, лісопосадках, відключень повітряних ліній електропередачі надвисокої напруги. Це завдає державі великі матеріальні та економічні збитки. Дим, який виникає внаслідок горіння та тління, потрапляє до населених пунктів, що викликає масове незадоволення громадян, алергічні захворювання, завдається шкода навколишньому середовищу.

                                                   ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Громадяни України зобов’язані берегти природу, охороняти, раціонально використовувати її багатства відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища, не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб’єктів.

 

ПОПЕРЕДИТИ ПОЖЕЖУ НАБАГАТО ПРОСТІШЕ, НІЖ ЗАГАСИТИ!