Скутер, мопед, моторолер, мотоцикл – це не іграшки, а засоби підвищеної небезпеки!

  • 427

Фото без опису

В Україні керувати мопедами та мотоциклами категорії "А" можна лише з 16 років. Посвідчення водія категорій "А" і "C" видаються українцям, яким виповнилося не менше ніж 18 років.

Поширеною залишається практика, коли підлітків навчають керування авто їхні батьки чи знайомі з досвідом керування транспортними засобами. Проте проводити такі заняття можуть лише спеціалісти з відповідним атестатом МВС.

Яке покарання за їзду без посвідчення водія?

В Україні передбачено покарання для неповнолітніх громадян, які керують транспортним засобом без водійського посвідчення. За таке порушення батькам доведеться заплатити штраф у розмірі 3400 грн .

Немає значення, чи знали батьки про правопорушення своєї дитини. Навіть їхня присутність у транспортному засобі поруч з неповнолітнім не позбавляє відповідальності. Таке ж покарання передбачено й для повнолітніх осіб, які керують авто без посвідчення водія.

Для керування мототранспортом необхідно мати:

 посвідчення водія з відповідною категорією,

 свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та державні номерні знаки,

 пасажири повинні їхати в застебнутих шоломах, не можна брати пасажиром дитину зростом менш як 145 см або віком менше ніж 12 років,

 мотоцикл і тим більше мопед не має права брати участь у буксируванні,

 технічний стан двоколісних транспортних засобів та їхнє обладнання повинні відповідати вимогам стандартів, що стосуються безпеки дорожнього руху.

 

Шановні батьки! Забороніть дітям, які не мають відповідного посвідчення та не досягли 16-річного віку, керувати мопедами, моторолерами чи іншими двоколісними транспортними засобами з об’ємом двигуна до 50 куб. см або електродвигуном до 4 кВт.

 

Будьте обережні та бережіть як себе, так й інших учасників дорожнього руху.