Мухи: набридливі комахи чи небезпечні тварини?

  • 685

Фото без опису

Мухи: набридливі комахи чи небезпечні тварини?

 

🪰 Мухи – набридливі комахи, які залітають у наші домівки. Існує більше 80 видів мух, але найбільшої чисельності досягає кімнатна муха, яка найбільше дошкуляє людині.

 

🏘️ У теплих приміщеннях ці комахи живуть і розмножуються протягом усього року, але максимальна чисельність їх спостерігається з червня по серпень. Одна окрема муха та її нащадки можуть впродовж літа утворити мільйонну популяцію.  

Кімнатна муха їсть усе, що вживає людина. Але найбільш її приваблює їжа, що починає псуватися.

 

✔️ У населених пунктах є багато місць з відкритим доступом до смітників, каналізаційних люків, дренажних туалетів та інших місць, де накопичуються відходи – саме там мухи розмножуються.

 

☑️ Головна шкода мух в тому, що вони є механічними переносниками збудників кишкових інфекцій (холери, черевного тифу, паратифів, дизентерії), вірусу поліомієліту, яєць гельмінтів, цист найпростіших.

 

Заходи боротьби з мухами дозволяють захистити людину від інфекційних захворювань, що передаються ними. Вони включають у себе комплекс санітарно-профілактичних та винищувальних заходів. Успіх боротьби з мухами залежить від того, наскільки обмежений доступ для цих комах до їжі, а особливо – до місць можливого розмноження. 

 

Розпочинають боротьбу з мухами навесні, коли проводять ретельну очистку території від сміття, оскільки личинки мух зимують у перегнилих відходах.

 

🗑️ Найголовніша умова запобігти появі мух у приміщеннях – не створювати принад для них: не залишати після себе їжу, крихти хліба, цукру, немитого посуду тощо. Сміття із контейнерів потрібно регулярно вивозити. Для того, щоб мухи не залітали у приміщення через відкриті вікна та кватирки, необхідно їх на літо затягувати москітною сіткою або марлею. У приміщеннях слід використовувати липкі стрічки для відлову мух, електрофумігатори для їх відлякування.

 

Винищувальні заходи (дезінсекція) проводяться при великій чисельності комах з використанням хімічних препаратів (інсектицидів).

З повагою, Балаклійське відділення Ізюмської філії ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб»