Що таке ботулізм, як розпізнати та запобігти

  • 70

Фото без опису

«Що таке ботулізм, як розпізнати та запобігти».

      Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік     залишається актуальною.                                                                                              

      Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.

 

Причини ботулізму:                                                                                        

      Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше овочі. Збудник хвороби розмножується в анаеробномустані (без доступу кисню), якщо при приготуванні порушенні санітарні правила приготування чи зберігання, через недостатню стерилізацію консервів; ковбасами внаслідок неправильного зберігання; рибою в’яленою, солоною в результаті порушень правил улову, оброблення та зберігання.
 

Симптоми ботулізму:

- порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

- сильно виражена сухість у роті;

- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення;

-короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);

- ураження м’язів шиї та кінцівок.

     Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі, можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

      З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:
- солону, в’ялену та копчену рибу (особливо, якщо не випотрошена  внутрішня частина риби);

- у місцях стихійної торгівлі м’ясні, грибні, овочеві консерви, копчені м’ясопродукти, що  приготовлені в домашніх умовах;

- не купувати та не вживати консерви у «бомбажних» банках і з наявністю плісняви.

Будьте обережні!

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.  

Інші новини

Всі новини