Що важливо знати про сказ?

  • 23

Фото без опису

 

ВАЖЛИВО ЗНАТИ ПРО СКАЗ!!!

 

Балаклійське відділення Ізюмської філії ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляє, що на території Балаклійської, Донецької та Савинської громад Ізюмського району спостерігається зростання випадків укусів, нанесених тваринами. Так, станом на 18 жовтня 2024 року з приводу ушкоджень, нанесених тваринами, у лікувальні заклади звернулось 136 мешканців вищезазначених громад. Серед постраждалих отримали ушкодження від тварин, що мають власників 78 осіб (57,4 %), від бездомних тварин - 56 осіб (41,2 %), від укусів дикими тваринами (лисиця та кажан) – 2 особи (1,5%).

За поточний рік в Балаклійській та Савинській територіальних громадах зареєстровано 8 випадків сказу тварин: у 2 котів, 4 собак, 1 корови та 1 лисиці. В таких населених пунктах: с. Петрівське та с. Яковенкове  по 1 випадку, м. Балаклія, с. Борщівка та с. Теплянка по 2 випадки.

Викликає занепокоєння дуже високий відсоток (75%) нещеплених  тварин, які нанесли ушкодження людям, серед тих, що мають власників. Слід зауважити, що щеплення проти сказу домашнього улюбленця – необхідна складова турботи про нього та оточуючих.      

СКАЗ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людей, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується стрімким ураженням нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча!

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через: укус, подряпину та при потраплянні зараженої слини через мікроушкодження шкіри та на слизові оболонки.

     Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

Симптоми сказу. У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває 1–3 місяці, але може варіювати від одного тижня до року. Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Нажаль, після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально.

Симптоми сказу у тварин залежать від стадії захворювання:

Початкова стадія (триває до п’яти днів): наявні сліди від укусів, гризуть місце укусу, ласкаві, примхливі, насторожені одночасно, слабкий апетит, їдять неїстівне, слинотеча, блювота.

Збуджена стадія (2–3 дні): агресивні, збуджені, нападають, намагаються утекти, гризуть землю, їдять неїстівне, конвульсії, блювота, параліч, косоокість.

Паралітична стадія (2–4 дні): виснаження, повний параліч, смерть.

Лікування від сказу не існує. На сьогодні єдиним та надійним засобом попередження розвитку захворювання є своєчасне отримання щеплень проти сказу. Питання призначення антирабічного лікування вирішується тільки кваліфікованим лікарем. Курс щеплень треба розпочати якомога раніше та виконувати умови – не переривати самостійно, додержуватись схеми щеплень.

Для профілактики сказу необхідно:

  • регулярно вакцинувати свійських тварин;
  • уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами.

Перша допомога після укусу:

Обов’язково промийте ретельно рану протягом щонайменше 15 хв мильною водою, мийними засобами, дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці або іншими засобами (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду), що нейтралізують вірус.

Після цього неодмінно Негайно зверніться до лікаря, по медичну допомогу!

 

ВАЖЛИВО ПАМ’ЯТАТИ, ЩО СКАЗ  100% СМЕРТЕЛЬНИЙ,  АЛЕ ЙОМУ НА 100% МОЖНА ЗАПОБІГТИ!!!