Небезпека стихійної торгівлі харчовими продуктами

  • 36

Фото без опису

    Ізюмське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області вкотре нагадує про загрозу  отруєння небезпечними харчовими продуктами, придбаними в місцях, які не пристосовані для реалізації харчових продуктів та не  піддаються контролю з боку фахівців  відповідних установ. Стихійна торгівля харчовими продуктами є загрозою для здоров'я людини, а також сприяє розповсюдженню  захворювань, небезпечних  і для тварин. Такого, наприклад, як Африканська чума свиней (АЧС), занесення збудника якого загрожує  продовольчою кризою внаслідок високої летальності тварин.  

          Зазвичай харчові продукти реалізуються без документів про їх походження, якість та безпечність, без дотримання неналежних умов (температурного режиму, вимог до гігієни зберігання), часто просто з землі або асфальту, поблизу автомобільних доріг.

          Незважаючи на ризики пов’язані з можливим виникненням харчових отруєнь та інфекційних хвороб на продукцію з місць стихійної торгівлі є певний попит. Часто люди вважають, що така продукція є більш «якісною», «свіжою», «вирощеною для себе» тощо. Тож попит і породжує пропозицію. Ви повинні розуміти, що придбані у невстановленому місці харчові продукти, у випадкової особи, в умовах, що не відповідають нормам зберігання, може обернутися бідою для вас та членів сім'ї, в тому числі дітей.

          Гострі кишкові інфекції - одна із найпоширеніших інфекційних захворювань, які приводять до серйозних ускладнень та передаються через вживання зараженої їжі та води. Сюди входять кишкові інфекції, збудниками яких можуть бути віруси (ентеро- та ротавірусна інфекція, вірусні гепатити); бактеріями (сальмонельоз, дизентерія) та іншими збудниками, а також продукти життєдіяльності чи розпаду бактерій (стафілококова інфекція, ботулізм). Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у інфікованому м'ясі та м'ясопродуктах, рибі та рибопродуктах, яйцях, непастеризованих молочних продуктах, немитих фруктах та овочах. Захворюваність ГКІ проходить з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково-кишкового тракту. За перших ознак захворюваності звертайтесь до медичного закладу.

          На ринках достатньо торгових місць для розміщення всіх бажаючих та місць для того, щоб люди могли там продавати овочі, фрукти та ягоди, які вирощені на власних дачних та присадибних ділянках, а також і продукцію тваринного походження, особливо враховуючи, що вся продукція піддається контролю фахівцями  лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, які несуть відповідальність  за безпечність та якість  продуктів, які реалізуються.

         Купуючи продукти харчування на вулиці, ви берете відповідальність на себе та повинні усвідомлювати всі ризики для здоров’я, оскільки якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряється.

         Бережіть  себе та здоров'я своєї родини.