ХОЛЕРА – що це та що необхідно про неї знати?!

  • 37

 Фото без опису

 

 

ХОЛЕРА – що це та що необхідно про неї знати?!

            Під час воєнних дій через підвищення температури повітря, погіршення якості питної води, неналежне дотримання санітарних норм через окупацію територій тощо, актуальним є питання профілактики гострих інфекційних захворювань. Наприклад, холери.

Випадки захворювання в Україні були зареєстровані в 1998, 1999, 2007 роках. Останній спалах холери в нашій країні стався у 2011 році в Маріуполі.

            Холера - це гостра кишкова інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених холерними вібріонами. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

            Джерелом збудника інфекції є людина, котра захворіла, або носій вібріонів.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні фруктів та овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді - 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин - декількох місяців.

Симптоми холери:

- частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. Через це в організмі відбувається втрата великої кількості рідини. Як наслідок - згущення крові та зневоднення;

- м'язові судоми, що з'являються через втрату з рідиною мікроелементів;

- загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;

- наявність холодної шкіри. Холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла;

- втрата пружності шкіри, через що вона легко збирається в складки та дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою;

- задишка, різка слабкість.

При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Для профілактики холери необхідно дотримуватись наступних правил:

- кип'ятити воду, оскільки під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини;

- дотримуватись елементарних особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

- стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;

 

- за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип’ятінням;

- мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;

- ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням.

            Пам'ятайте! При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів у хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.