Усиновлення – це оптимальна, найкраща форма влаштування дитини!

  • 1202

Усиновлення – це оптимальна, найкраща форма влаштування дитини!

   Усиновлення – оформлена спеціальним юридичним актом (рішенням суду) передача на виховання в сім’ю дитини на правах сина чи дочки. Це оптимальна, найкраща форма влаштування дитини, з погляду захисту прав та інтересів дитини.

 Вона має право на проживання з усиновителями та успадкування їх майна. В свою чергу дитина повинна піклуватися про батьків і, у випадку необхідності, утримувати їх. З моменту усиновлення припиняються особисті і майнові обов’язки між дитиною та її родичами за походженням.

Усиновленню підлягають діти, які перебувають на обліку як:

  • діти-сироти;
  • діти, позбавлені батьківського піклування;
  • діти, батьки яких дали згоду на усиновлення.

  Усиновити дитину може кожна повнолітня дієздатна особа. Різниця у віці між майбутнім батьком (матір’ю ) та дитиною повинен бути не менше 15 років. Якщо дитину усиновляють родичі, ця вимога не дотримується. Старшим усиновлювачам бажано підібрати дитину такого віку, щоб її можна було виховати до повноліття, будучі працездатним.

   Переважне право над іншими усиновити дитину має громадянин України, в сім’ї якого виховується дитина; який є родичем дитини; якщо усиновлювачем є чоловік матері або дружина батька дитини; якщо особа усиновлює одразу кількох дітей, які є братами та/або сестрами.

   Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей за місцем проживання. Заява може бути написана в присутності працівника служби у справах дітей та засвідчена ним. У разі коли один з подружжя не може особисто з’явитись до служби у справах дітей для написання заяви, його заяву, засвідчену нотаріально, може подати дружина (чоловік).

   До заяви додаються такі документи:

  • копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;
  • довідка про заробітну плату за останні шість місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами державної податкової служби;
  • копія свідоцтва про шлюб, укладений в органах реєстрації актів цивільного стану, якщо заявники перебувають у шлюбі:
  • висновок про стан здоров'я кожного заявника, складений за встановленою формою;
  • засвідчена нотаріально письмова згода другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя);
  • довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника,
     видана органами внутрішніх справ за місцем проживання заявника;
  • копія документа, що підтверджує право власності або користування
     житловим приміщенням.

Державні гарантії при усиновленні дитини

   Дитина, яка усиновлена, зберігає права на пенсію, інші соціальні виплати, а також на відшкодування шкоди у зв’язку з втратою годувальника, які вона мала до усиновлення.

   Особа, яка усиновила дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, має право:

- на грошову допомогу при усиновлення дитини у розмірі як при народженні першої дитини. При усиновленні двох і більше дітей розмір допомоги не змінюється;

- на отримання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

- на отримання одноразової оплачуваної відпустки тривалістю 56 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (при усиновленні дитини віком старше трьох років);

- на отримання щорічної оплачуваної відпустки тривалістю 10 календарних днів.

   З метою збереження таємниці усиновлення, батьки мають право клопотати у суді про внесення таких змін до актового запису про народження дитини:

  • бути записаними батьком та матір’ю дитини;
  • змінити відомості про місце народження та дату народження дитини;
  • змінити прізвище, ім’я та по батькові дитини.

 

   Громадяни, які мають намір усиновити дитину, за інформацією можуть звертатись до служби у справах дітей Ізюмської районної державної адміністрації за адресою: площа Центральна, 1, каб. № 7, місто Ізюм.

 

Інформацію надала Гаврилюк Оксана Вікторівна, начальник Служби у справах дітей