Служба у справах дітей інформує

  • 516

 До уваги мешканців Донецької селищної ради !

Пошук кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі.

Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У разі утворення прийомної сім’ї прийомні батьки беруть прийомних дітей на власну житлову площу за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних. 

Прийомними батьками, батьками-вихователями може стати як подружжя, так і особа, що не перебуває в шлюбі, працездатного віку.

Особи, які виявили бажання стати прийомними батьками, батьками вихователями, в обов’язковому порядку мають пройти навчання, організоване обласними центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді із залученням спеціалістів з питань психології, педагогіки, медицини тощо, за спеціальною програмою.

Держава підтримує прийомну сім’ю/ДБСТ. Прийомна дитина/дитина-вихованець зберігає статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування і користується усіма відповідними пільгами.

Прийомні батьки та батьки-вихователі отримують від держави щомісячні кошти на утримання дитини та грошове забезпечення як винагороду за виховання.

Розмір державної соціальної допомоги на дитину становить 2,5 прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімуми.

Станом на 01.01.2022 року щомісячна виплата на прийомних дітей/дітей-вихованців від народження до 6 років складає 5250.00 грн, для дітей від 6 до 18 років - 6545,00, на дитину з інвалідністю – 7350,00 грн та 9163,00 грн - відповідно.

Крім того, прийомні батьки отримують грошове забезпечення у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину, незалежно від розміру пенсії, аліментів, стипендії  чи державної допомоги на кожну дитину-вихованця та на кожну прийомну дитину.

Для прийомних батьків та батьків-вихователів передбачені і інші соціальні гарантії:

- відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

- додаткова відпустка працівникам, які мають дітей;

- оплата за газ, світло, воду – 30% (в деяких регіонах цифра може змінюватися за рішенням місцевої влади, але менше названої бути не може);

- прийомні діти безкоштовно харчуються в школі;

- для дітей передбачено безкоштовний проїзд у міському транспорті.

- прийомні діти можуть безкоштовно навчатися в школах додаткової освіти за обраним напрямом (музика, танці тощо), і так само відвідувати гуртки (крім комерційних);

- прийомним дітям виділяються безкоштовні путівки до таборів відпочинку і санаторії;

- безкоштовно сім'ї надається можливість отримати ділянку землі під фермерське господарство, розширити його, якщо кількість дітей збільшиться, отримати кредити або позики для розвитку господарства на пільгових умовах, так само - для будівництва житла для сім'ї.

Всі пільги і виплати оформляються в органах соціального захисту прийомними батьками після того як вони  підпишуть договір про створення прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу.

Як бачимо, держава вживає дієвих заходів задля забезпечення реалізації прав дитини, посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми, встановлює основні засади державної політики у цій сфері, що ґрунтуються на забезпеченні найкращих інтересів дитини.  Давайте разом покажемо таким дітям, що світ не байдужий. Спільно створимо для них приємні миттєвості, які вони згадуватимуть, коли стануть старшими, адже їм, як і дітям у родинах, так само потрібна увага - тож давайте подаруємо їм часточку свого  тепла і уваги.

Громадяни, які мають намір створити прийомну сім’ю/ ДБСТ, за інформацією можуть звертатись до служби у справах дітей Ізюмської районної державної адміністрації за адресою: вулиця Гагаріна, 1, каб. № 3, місто Ізюм.