ГУ ДПС України в Харківській області інформує

  • 182

Фото без опису

«Гаряча лінія» в податковій: про РРО»

Фото без опису

У Головному управлінні ДПС у Харківській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань застосування реєстраторів розрахункових операції (РРО та програмні РРО). На питання платників податків відповідала головний державний інспектор відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС області Олена Путятіна.

Зокрема, під час заходу було порушено питання: чи потрібно суб’єкту господарювання використовувати РРО при реалізації продукції власного виробництва. Податківець роз’яснила, що при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва використовувати РРО та/або ПРРО, та розрахункові книжки не потрібно підприємствам, установам і організаціям усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб’єкта господарювання. Такий дозвіл не діє при реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Окрім того, Олена Путятіна пояснила, що касові апарати можна не використовувати у разі сплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізичної особи - підприємця, крім карткового, оскільки така операція не є розрахунковою. Тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати — поточний рахунок у форматі IBAN.

При розрахунках в інший спосіб — готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО/ПРРО є обов’язковим. 

Нагадуємо, інформація щодо проведення чергової «гарячої лінії» розміщується на субсайті ГУ ДПС області та у соціальних мережах.

 

Механізм включення до Реєстру волонтерів фізичних осіб - благодійників

Фото без опису

 

Чи можливо за підсумками 2022 року скористатися правом на податкову знижку за витратами, здійсненими на оплату послуг з лікування на підставі п.п. 166.3.4 п. 166.3 ст. 166

Податкового Кодексу України?

Фото без опису

 

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що пунктом 1 розд. XIX Податкового Кодексу України (далі  - Кодекс) встановлено, що п.п 166.3.4 п. 166.3 ст. 166 Кодексу набирає чинності з 1 січня року, наступного за роком, у якому набере чинності закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування.

Станом на 01 січня 2023 року закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не набрав, тому податкова знижка за витратами, понесеними платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена сім'ї першого ступеня споріднення (п.п. 166.3.4 п. 166.3  ст. 166 Кодексу), за наслідками 2022 року платникам податку не надається.