ГУ ДПС України в Харківській області інформує

  • 58

Фото без опису

 

Де можна ознайомитись з прикладами заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи та отримати консультацію?

Фото без опису

 

Головне управління ДПС у Харківській області інформує, що з нормативно-правовою базою та прикладами заповнення податкових декларацій про майновий стан і доходи можна ознайомитися на вебпорталі ДПС у банері «Деклараційна кампанія 2024» та у Центрах обслуговування платників. 

Крім того, платники податків можуть отримати консультації за телефонами «гарячих ліній» https://kh.tax.gov.ua/okremi-storinki/arhiv/656285.html.

 

Отримуйте податкову знижку

Фото без опису

 

Головне управління ДПС у Харківській області інформує, що у рамках кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році, відповідно до ст.166 Податкового кодексу України, платники податку мають право на податкову знижку. 

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначений відповідно до п.166.3 ст.166 ПКУ:

- частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом;

- сума  коштів/вартість майна, перерахованих неприбутковим організаціям, що не перевищує 4% суми його загального оподатковуваного доходу за звітний рік;

- оплата за навчання у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти;

- страхові платежі за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески у рамках недержавного пенсійного забезпечення;

- оплата допоміжних репродуктивних технологій; 

- оплата державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

- сплата за переобладнання транспортного засобу на біопаливо; 

- сплата видатків на будівництво (придбання) доступного житла, у т.ч. на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним;

- орендна плата за договором оренди житла ВПО (податкова знижка за такими витратами надається виключно за умови, що він та/або члени його сім'ї першого ступеня споріднення:

не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Розмір такої знижки не може перевищувати за календарний рік 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року;

- придбання акцій/інших корпоративних прав, емітентом яких є юридична особа -  резидент Дія Сіті, що набула такого статусу згідно з  Законом України "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні", за умови що такі витрати були понесені до набуття емітентом статусу резидента Дія Сіті.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року. 

 

Здаєте майно в оренду – задекларуйте доходи

Фото без опису

 

Головне управління ДПС у Харківській області нагадує громадянам, які здають в оренду житлову чи іншу нерухомість та рухоме майно про обов’язок задекларувати отримані доходи до 01 травня 2024 року. 

Відповідно до статті 164 Податкового кодексу України декларуванню підлягають доходи, отримані від надання в оренду квартир, будинків, гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок. 

Якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або фізична особа – підприємець, то податковим агентом є орендар. Він зобов’язаний утримувати та перераховувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотка. 

Якщо житлову нерухомість орендує фізична особа, то податок на доходи фізичних осіб та військовий збір має сплачувати власник майна.

Фізичні особи, які зобов’язані задекларувати доходи мають подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 01 травня поточного року.

Громадяни можуть подати декларацію через «Електронний кабінет»  https://cabinet.tax.gov.ua/ , за наявності особистого кваліфікованого електронного підпису.  

Для зручності платників податків ДПС в особистому Електронному кабінеті розміщено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», що надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації на підставі даних Державного реєстру фізичних осіб – платників податку та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

 

Декларуємо іноземні доходи

Фото без опису

 

Головне управління ДПС у Харківській області в рамках кампанії декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році нагадує, що відповідно до п.п. 170.11.1 п.170.11 ст.170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація), та оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ  -        18 % та військовим збором 1,5 %.

Якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у Декларації ( п.п. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 ПКУ).      

За відсутності у платника підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до ст.13 ПКУ, такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним.

Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов’язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору (далі – Довідка), а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена Довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України - п. 13.5 ст. 13 ПКУ. 

Фізична особа, яка одержала іноземний дохід, для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, надає контролюючому органу легалізовану в установленому порядку Довідку, яка супроводжується нотаріально засвідченим перекладом українською мовою.

Термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи, отримані за 2023 рік – до 01 травня 2024 року.

 

Хто має право подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючих органів від імені платника податків?

Фото без опису

 

Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації) визначено ст. 179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Податкова декларація заповнюється платником податку самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою платником податку здійснювати таке заповнення, у порядку, передбаченому главою 2 розділу II ПКУ (п. 179.5 ст. 179 ПКУ).

Відповідно до п. 179.6 ст. 179 ПКУ обов'язок щодо заповнення та подання податкової декларації від імені платника податку покладається на таких осіб:

батьків, опікуна або піклувальника - щодо доходів, отриманих малолітньою/неповнолітньою особою або особою, визнаною судом недієздатною;

спадкоємців (розпорядників майна, державних виконавців) - щодо доходів, отриманих протягом звітного податкового року платником податку, який помер;

державного виконавця, уповноваженого здійснювати заходи щодо забезпечення майнових претензій кредиторів платника податку, визначеного в установленому порядку банкрутом.